Kultúra

Budapest, November 6. – Chris Rea visszatér a csodálatos rock balladákhoz

Chris Rea visszatér ahhoz, amiről a leginkább ismert: a csodálatos rock balladákhoz, amelyek megmutatják egyedi hangját és legmagasabb szintű dalszövegírási képességét. Legújabb, Road Songs For Lovers című albumának megjelenése kapcsán októbertől decemberig Európában fog turnézni, és öt év után Budapestre is visszatér: november 6-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában

Mint minden igazán nagy művész, Chris Rea is a saját, egyedi látásmódját követte, egy olyan utat, amely csak az övé. És bár a mai napig inspiráló zenéje mélyen beágyazódott világ rock’n’roll DNS-ébe, mégis biztosan kijelenthetjük, hogy nem a zeneipar fősodrában, mint inkább annak oldalvízén, afféle kívülállóként készítette albumait. A művész és festő, a bluesrajongó és motorversenyző, a filmkészítő és az olasz klasszikus zenei hagyományokat folytató zeneszerző mind jellemzi azt az embert, aki több mint 30 millió albumot adott el világszerte pusztán azzal, hogy önmagát adta.

Chris Rea

Chris Rea 1951-ben született Middlesbrough-ban, majd 1978-ban jelent meg debütáló lemeze, amely rögtön hatalmas amerikai sikert hozott a Fool If You Think It’s Over dallal. Első két albumának producere az a Gus Dudgeon volt, aki Elton John lemezei körül is bábáskodott. Kétségtelenül ez volt az oka annak, hogy a szélesebb közvélemény Reát olyan zenészként könyvelte el először, aki Elton John és Billy Joel stílusában játszik. Természetesen nem volt boldog a téves összehasonlítástól, de az igazi áttörésre még pár évet várnia kellett.

1983-ban aztán ötödik stúdióalbuma, a Water Sign több mint félmillió példányban kelt el, miután az I Can Hear Your Heartbeat dala egész Európában felkerült a slágerlistákra. Következő anyaga, a Wired To The Moon szintén óriási sikert aratott, és az egész Európát átszelő turnéval Chris Rea jelentős rajongótábort szerzett magának, amely az elmúlt évtizedekben végig vele maradt. Az 1984-es Wired To The Moon után tizenöt éven keresztül sorban érkeztek az arany- és platinalemezek, a Dancing With Strangers címűt például egyetlen album tudta csak letaszítani az eladási listák éléről, méghozzá Michael Jackson legendás Bad című lemeze.

Chris Rea nem az egyedüli zenész, aki nem fiatalon vált ismertté – gondoljunk csak Jarvis Cocker vagy Leonard Cohen karrierjére. “Huszonkét éves korom előtt alig vettem gitárt a kezembe. Visszanézve, ma már látom, mit hagytam ki. 1968-ban épp randim volt egy lánnyal, aki azóta a feleségem. Azon az estén a Cream lépett fel az Albert Hallban. Meg lehet nézni, hogyan játszott Eric Clapton, én pedig akkor még szinte nem is nyúltam gitárhoz. Mindig le voltam maradva. Mindig. Soha nem volt önbizalmam.

Az valóban érdekes, hogy a The Road To Hell című dala előtt egyetlen száma sem tudott az angol slágerlista Top10 felvétele közé kerülni. Talán ez is az oka annak, hogy az énekes mindig meg tudott újulni, és bármilyen nyomás vagy erős kontroll nélkül a saját dalait játszani. “Soha nem voltam rocksztár, és minden betegségem egy újabb esély volt arra, hogy azt csináljam, amit igazán szeretek a zenében.” – nyilatkozta erről. “A legjobb változás, hogy olyan dolgokra összpontosítottam, amelyek valóban érdekelnek.

www.chrisrea.com

www.livenation.hu

www.ticketpro.hu

Minden bizonnyal a motorversenyzésre, a festészetre és a blues szeretetére is utalt ezzel, de ha a Road Songs For Lovers valamit bizonyít, az az, hogy lenyűgöző rock’n’roll szerelmes dalokat lehet alkotni a szenvedélyek panteonjához.

A budapesti bulira belépők már kaphatók a www.livenation.hu és a www.ticketpro.hu oldalakon keresztül. A koncertre kizárólag ülőjegyek vásárolhatók egy színházi jellegű nézőtér kialakításban – a rajongók tehát jobb, ha minél hamarabb bebiztosítják helyüket, ha ott szeretnének lenni Chris Rea 2017-es koncertjén.

Rainbow party header banner
Previous post

12 érdekes tény a homoszexualitás történelméből – 4. rész

Next post

Meleg apukák a világ körül - 1. rész