Kultúra

Budapest Art Week – iránytű a képzőművészet feltérképezéséhez

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében az idén másodszor szervezik meg a Budapest Art Week (BAW) rendezvénysorozatot. A városspecifikus képzőművészeti eseményre április 18. és 23. között kerül sor; több, mint 60 helyszínen 70 kiállítás és azokhoz kapcsolódó program várja az érdeklődőket. A helyszínek egyetlen, mindenhová érvényes karszalaggal látogathatók. 

Bérczi Linda, a program ötletgazdája és igazgatója 2014 óta dédelgette a BAW tervét. Régi álma volt, hogy – amint az Európában, Amerikában és Ázsiában már régóta megszokott – a szcéna összes szereplőjének legyen egy nagy, közös rendezvénye, amely a város képzőművészeti keresztmetszetét adja. A világ kulturális csomópontjaiban évek óta rendeznek már hasonló, nagy sikerű ,,art week”-eket, amelyek révén – közösségi élmény keretei közt – kiemelt figyelmet kapnak az aktuálisan megtekinthető kiállítások, a helyi művészeti irányzatok, az alkotók és munkáik. Tavaly a Budapesti Tavaszi Fesztivállal (BTF) egy időben debütált a Budapest Art Week, amely fokozatosan az európai képzőművészeti eseménysorozat tagja kíván lenni.

hirdetés

A BAW során klasszikus kiállítások éppúgy megtekinthetők, mint kortárs tárlatok; rangos, nagy múzeumok, kereskedelmi galériák és kisebb, új kiállítóterek egyaránt várják az érdeklődőket. A rendezvénysorozathoz csatlakozott – többek között – a Magyar Nemzeti Galéria, a Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kiscelli Múzeum, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Hopp Ferenc Múzeum, a Kassák Múzeum, az Óbudai Társaskör Galéria vagy a Budapesti Olasz Kultúrintézet.

A kezdeményezést az intézmények közösségteremtő szerepének felismerése indította útjára. A BAW szélesebb kommunikációs terepen, a BTF keretein belül új módokon veszi fel a kapcsolatot a közönséggel, minőségi válogatást kínál, megkönnyíti az eligazodást. Az együttműködő intézmények saját eseményeik mellé a Budapest Art Week programjaiként beszélgetéseket, közönségtalálkozókat, múzeumpedagógiai programokat szerveznek, amelyek személyes találkozásokra is alkalmat adnak.

A Magyarországon egyedülálló esemény egyik célja, hogy közelebb hozza a látogatókhoz a kortárs képzőművészetet. Ha elmennek egy-egy rendezvényre, tapasztalhatják, hogy a kortárs alkotások csak típusukban mások, mint a klasszikus és a modern művek, nem kell tartani tőlük. A tárlatvezetéseken, sétákon, beszélgetéseken mankót adnak a közönségnek a kortárs képzőművészet befogadásához. A legtöbb látogatótóban rengeteg kérdés merül fel, ha megnéz egy kiállítást, de nem meri feltenni őket, ezért nem jut plusz információkhoz. A közös gondolkodás után viszont jó élményekkel távoznak az érdeklődők, rájönnek, hogy nem is olyan emészthetetlen a kortárs képzőművészet.

A BAW utolsó napján tartják meg a Nyitott Műtermek Délutánját, amelyen műteremházakba kalauzolják az érdeklődőket. Egy-egy műteremlátogatás nagy élmény mind a közönségnek, mind a művészeknek. A rácsodálkozó látogatóktól rengeteg olyan kérdést kapnak a művészek, amilyeneket addig sosem, és nagyon lelkesen mesélnek a munkájukról. A közönségnek pedig folyamatos ,,aha-élmény” a közvetlen tapasztalat: látják, hogyan alkot a művész, el is mondja a saját szavaival, hogy mit, miért és hogyan tesz, így helyükre kerülnek a dolgok.

Az idén egyebek mellett Séta Krúdy Óbudáján – Művészet és egy csipet helytörténet címmel óbudai sétára, köztéri ,,szoborsétára”, kerékpáros művészeti túrára is invitálják a nézőket, és az M4-es metró vonalán található építészeti-művészettörténeti értékeket is bemutatják egy túra keretében. A Nemzeti Galéria Georg Baselitz-kiállítással várja a látogatókat, a Kiscelli Múzeumban Nádler István-tárlat nyílik, az Iparművészeti Múzeumban Breuer Marcell, a Kassák Múzeumban pedig Szemző Tibor munkái láthatók. A Godot Galériában Bukta Imre, a Virág Judit Galériában Radák Eszter, az A.P.A. Galériában Verebics Ágnes, a Várfok Galériában Szirtes János állít ki a fesztivál idején. A részletes programról az esemény folyamatosan frissülő honlapján találunk információkat.

Budapest Art Week

  1. április 18-23.

 http://bpartweek.hu/hu/

A Budapest Art Week szervezői – Bérczi Linda (igazgató), Molnár Tímea (kommunikáció és programszervezés) – elkötelezett hívei és aktív résztvevői a mai művészeti életnek. Meggyőződésük, hogy a kultúra, a művészet ismerete elengedhetetlen része a teljes életnek. A művészet befogadásának első lépése a kiválasztás: a BAW arra vállalkozik, hogy a fővárosi intézmények programjaiból összeállított ajánlataival iránytűt adjon ehhez évről évre, a tavasz legszebb hónapjában.

L. Horváth Katalin

Fotók: Sin Olivér

Previous post

Videó - 36 meleg csók csattan el a népszerű japán fiúbanda legújabb klipjében

Next post

Tartós látáskárosodást okozhat a poppers