Nagyvilág

Brutális erőszak miatt maradt el a pride felvonulás Tbilisziben

Felvonulással ért volna véget az idei ötnapos pride rendezvénysorozat a grúz fővárosban, ám az ellentüntetők brutalitása miatt le kellett fújni a mára tervezett programot – számol be a nemzetközi sajtó a kaukázusi országból.

A homofób tömeg a pride megvalósításáért felelős szervezet irodájának rontott neki. A közösségi médiában megosztott fényképeken jól látszik, hogy az iroda ablakait betörték, a berendezést megrongálták és több bent tartózkodónak baja esett – utóbbi utalnak a padlón látható vérfoltok. A teraszra kihelyezett szivárványzászlót letépték és helyette az oda feljutók a nemzeti zászlót kezdték lengetni. Mintha egyébként a kettő nem tudna tökéletesen megférni egymást mellett.

 

 

 

A szervezők elmondták, bíztak benne, hogy ma végre megmutathatják, mennyire átalakulóban van a grúz társadalom szexuális kisebbségekkel kapcsolatos hozzáállása. Csalódottságuknak adtak hangot amiatt is, hogy a rengeteg egyeztetés ellenére sem a kormány, sem a rendőrség nem tett semmit az erőszak megfékezéséért, sőt, bátorították azt. Emiatt döntöttek végül a felvonulás lefújása mellett: nem érezték biztonságosnak.

Sajnálatos módon számos újságíró is megsebesült, egyes források szerint legalább huszan. Volt ellentüntető, aki a Reuters beszámolója szerint elektromos rollerrel hajtott a munkájukat végző sajtómunkások közé.

 

 

 

Többek között már az Európai Parlament LMBTI Frakcióközi Csoportja is elítélte a történteket és válaszokat követel.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb