Utazás

Brüsszel: Európa büszke fővárosa

Virágzó melegnegyed, csodálatos vásárlóutcák és a világ egyik legnagyobb és legsokszínűbb Pride-rendezvénye. Brüsszel nemcsak Belgium, de Európa és így 500 millió ember fővárosa, ahol az első perctől kezdve igazi európai világpolgárnak érezhetjük magunkat, minden nap minden pillanatában.

Brüsszelt régóta tartják az egyik leginkább LMBTQ-barát városnak – nem véletlenül. Tizennégy éve Belgium volt a második ország a Földön, amely legalizálta az azonos neműek házasságát, ezzel együtt pedig a második ország lett, amely egyenlő jogokat biztosított az LMBTQ közösség számára. Három évvel később pedig az azonos nemű párok előtt is megnyílt az örökbefogadás lehetősége, amellyel Belgium újfent megerősítette, hogy valóban a melegjogok egyik zászlóshajója.

© Jean-Pol Lejeune
© visit.brussels – Eric Danhier – 2017
Belgian Pride 2017 © visit.brussels – Eric Danhier – 2017

Brüsszel mellesleg nem csak az LMBTQ közösséggel elfogadó, a város alapvetően híres nyitottságáról és sokszínűségéről. Hogy ezt lássuk, elég egy sétát tenni az utcán: megannyi ember a Föld minden pontjáról békében él egymás mellett, olyan fővárost teremtve, amely büszkén képviselheti az Európai Unió alapelveit.

De hova is menjünk Brüsszelben? A városközponttól nem messze találjuk a Rue Dansaert körutat, mely – a hozzá kapcsolódó apró, romantikus utcákkal egyetemben – igazi kincseket rejt: itt központosul a divat, a művészet és a dizájn. Egy sétát mindenképpen megér – de vigyázzunk a pénztárcánkra: lehet, hogy túl sokszor fogjuk elővenni. Ha pedig már divat, ne felejtsünk el végigmenni az Avenue Louise-on és a Place du Châtelain-on, ahol a legnagyobb világmárkák váltják egymást. Az igazi gourmet-k célpontja pedig az Etangs d’Ixelles és a kicsit burzsoább Flagey, ahol megannyi étterem és bár kínálja a gasztronómia legjavát, és lehetőséget a szusszanásra két élmény között.

Galeries royales Saint-Hubert , Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen , Septembre / September 2005
Anspach Gallery © Jean-Pol Lejeune

Brüsszel LMBTQ-központja a Saint-Jacques kerület. Minden jelzőt elmondhatunk róla, amit egy LMBTQ-negyedről el kell mondanunk: diszkrét, változatos, barátságos és persze vendégszerető. Éjjel pedig leginkább pezsgő, hála a számtalan bárnak és melegklubnak. Brüsszelnek ez a része sosem alszik.

© Jean-Pol Lejeune
© Jean-Pol Lejeune
La Demence

És bár a meleg élet éjjel-nappal virágzik a Saint-Jacques kerületben, az LMBTQ közösség számára a csúcspont Belgiumban is a Pride Fesztivál, mely idén május 4-től május 21-ig tart. Nem véletlenül kezdik ilyen korán: Európában Brüsszel nyitja meg a nyári Pride-hetek és felvonulások sorát, nemcsak a zászlóshajó szerepben tetszelegve, de ki is tűnve közülük egyediségével. Mellesleg Európa egyik legnagyobb LMBTQ rendezvényéről beszélünk: a tavalyi felvonuláson több, mint 100.000 ember vonult fel az utcákon, megmutatva büszkeségüket vagy támogatásukat.

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen maga a felvonulás csak a hab a tortán május 21-én. Előtte a városban egy egész hét az LMBTQ kultúráról és közösségről fog szólni, hála a megannyi rendezvénynek, workshopnak, kiállításnak, konferenciának, vitaestnek, színházi előadásnak, kávéházi irodalmi találkozóknak és a többi színes rendezvénynek.

Palais Royal © Jean-Pol Lejeune
© Jean-Pol Lejeune

Május 19-én nyit a Grand-Place közelében a Brüsszeli Szivárvány Falu, drag show-k sorával és a Brüsszeli Gay Sport kórus koncertjével – utóbbi, mondani sem kell, valóban kihagyhatatlan élmény. Éjjel pedig a buli veszi át a főszerepet és persze jó néhány lemezlovas. Másnap, ha már kibuliztuk magunkat ebben a faluban, vegyük az irányt a városközponthoz közel eső Monte Des Arts-nál felállított Pride Village felé, ahol újabb programok várják az érdeklődőket a nagy finis előtt.

Vagyis a programokat, a méretét és persze a hosszát nézve valóban kijelenthetjük, hogy Brüsszelben Európa egyik legnagyobb – és talán legbüszkébb – Pride rendezvénye vár minket.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb