Hírek

Brunei nem büntetni szeretne a halálra kövezéssel, csupán megelőzné a problémákat

A brunei szultán a nép körében

 

Alig egy hét telt el azóta, hogy Brunei bejelentette legújabb törvényeit, melyek embertelen büntetésekkel, köztük halálbüntetéssel ítélkeznének az LMBTQ-közösség és más „deviáns” viselkedésnek hódoló emberek felett. Az ország külügyminisztere azonban azt állítja, ők nem büntetni szeretnének törvényeikkel.

Erywan Yusof, Brunei külügyminisztere az ENSZ-nek küldött levelében védte meg az országot az általa logikusnak vélt magyarázatokkal, véleménye szerint az új törvények az oktatást, elrettentést, rehabilitálást és az emberekkel való törődést hivatottak szolgálni – számol be róla a Pink News. Arra is kitért levelében, hogy az új törvényekkel meg szeretnék őrizni Brunei hagyományait, vallási és kulturális értékeit. A törvényeket egyébként sem emberi kéz írta, hanem Allah által lettek elrendelve. Azzal is vitatkozott, hogy a meleg férfiakra bizonyítékok nélkül várna a megkövezés. Csakis akkor szabják ki egy illetőre a halálbüntetést, ha legalább kettő vagy négy, magas erkölcsű férfi állítja róla, hogy homoszexuális.

Azzal sem értett egyet, hogy a nyugati média szerint büntetéseik kihatnak a turistákra és a nem brunei származásúakra, ugyanis őket csak akkor kövezik meg, ha melegként szexuális viszonyt folytattak egy muszlimmal.

A levél nyilvánosságra hozatala után a világszerte emberi jogokért küzdő civil szervezet, az Amnesty International mélységesen elítélte a külügyminiszter magyarázkodását és érvelését:

„Teljesen abszurdnak tartom, hogy védeni próbálják a büntetésként szolgáló amputációt és a megkövezést, az pedig egyenesen hihetetlen, hogy mindezt a rehabilitáció és a gondozás céljából tennék. […] A kínzás legalizálása minden körülmények között beteges és érzéketlen. Arról nem is beszélve, hogy megelőző intézkedésnek hívni ezeket a törvényeket nagyon is meggondolatlan cselekedet volt.”

Stephen Cockburn, az Amnesty International igazgatóhelyettese azt is hozzátette, hogy az új törvények bevezetésével Brunei egy mérgező és fenyegető környezetet teremtett.

A külügyminiszter szavai főleg annak fényében pikánsak, hogy a celeb-bloggerként ismert Perez Hilton szerint a brunei szultán 36 éves fia, Azim herceg is meleg.

 

Azim herceg

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin