LifestyleUtazás

Brighton, a brit meleg közösség egykori titkos célpontja

 

Általánosan elterjedt vélekedés, hogy Kelet-Sussex regionális központjának felnőtt lakossága 15%-ban meleg, leszbikus, vagy biszexuális. Mindezek mellett jó látni az LMBTQ közösség befolyását szinte minden területen, különösen a Kemptown nevű negyedben. Itt a The Bulldog, a The Camelford Arms és a The Marlborough már régóta alap puboknak számítanak. Az említett szórakozóhelyek az LMBTQ lakosság különböző szegmenseihez tartoznak. Brighton Londontól alig egy órányira található, és a leggyorsabban vonattal közelíthető meg a London Victoria vagy a London Bridge állomásoktól. Jómagam a Victoriát választottam, és egy napra terveztem kiruccanásomat.

Ebbe az egész évben nyüzsgő meleg metropoliszba érdemes elutazni akár egy napra is, mert van bőven látnivaló. Régebben ugyan csak futólag és ősszel, de jártam már itt, és akkor is motoszkált bennem a kérdés, hogy vajon miért is ennyire színes ez a város. Alapelvem, hogy ha az ember valamire kíváncsi, nézzen utána. Én inkább megkérdeztem helyben.

Brighton szerény halászfaluból stílusos tengerparti üdülőhellyé való átalakulását legjobban talán a város szívében található, egyedülálló Royal Pavilion jelképezi. A város jelképének építése egybeesik az első LMBTQ-irányú fejlődéssel is.

 

Royal Pavilion

 

A 20. század elejére a fővároshoz való közelsége és a tengerpart egyszerű, rendszeres közlekedéssel való megközelíthetőségének kiépülése miatt Brighton titkos célponttá vált a melegek körében. Az 1930-as években meleg és leszbikus bárok és kocsmák sora jelent meg városszerte, a II. világháború után pedig elszaporodtak a városban a titkos szexuális légyottok, főleg a Londonból és más nagyobb városokból „menekülőknek” köszönhetően. Azóta itt pörög az évente – augusztusban – megrendezett Pride is. Nem beszélve az egész évben „nyitva tartó” beach-ről, amely ingyenes, és van meleg rész és nudista szekció is.

Ha a fentieken túl is igazán részletgazdag programot szeretnénk, és mindezt olcsón, akkor váltsuk ki a Brighton Explorer Pass-t, amely kártyával 3 fő nevezetességre (SEA LIFE, Royal Pavilion és British Airways i360) válthatunk kedvezményes jegyet. Fogalmazhatok úgy is, hogy ezek a kötelező látnivalók.

A British Airways i360 nevű különleges szerkezetre felülve csodaszép panoráma tárul elénk a városról és a hozzá szorosan kapcsolódó Hove-ról. A London Eye készítői tervezték, és a szerkezet 136 méter magasságig „röpít fel” minket. A „repülés” 30 percenként indul, és 175 ember fér fel egyszerre. Az alkalmatosság belsejében található a Nyetimber Sky bár, ahol jobbnál jobb italokat fogyaszthatunk, köztük a Nyetimber nevű díjnyertes pezsgőt. A földszinten található a British Airways i360 strandépület, amelyben a West Beach Bar & Kitchen működik, és egy elegáns, tengerre néző étterem, valamint egy nagy terasz veszi körül.

 

 

Természetesen bűn lenne kihagyni Kemptown városrészt. A negyed Brighton keleti részén fekszik, és Thomas Read Kemp lakótelepéről kapta a nevét a 19. század elején. Kemptown Brighton központjától keletre található, bohém kerületként is ismert, és jelenleg a meleg közösségnek, valamint életteli helyszíneknek ad otthont: számos étterem, pub, szálloda és üzlet található itt. Utcáin régiségkereskedések sorakoznak.

A tengerpartra kiérve szinte beleütköztem a Brighton Pierbe, azaz a mólóba, amely 1899-ben épült, és azóta is az egyik legismertebb helyi látványosság és turistaattrakció a hozzá kapcsolódó vidámparkkal együtt – majd’ 5 millió ember tekinti meg évente. Mindezek mellett a móló rendszeresen szerepel filmekben és könyvekben brit kulturális utalásként, elég, ha csak a népszerű Doctor Who-sorozatra vagy Graham Greene Brighton Rock című regényére gondolunk.

 

 

Érdemes tehát akár rövidebb időre is le- vagy kiruccanni Brightonba, és ott fish and chipset enni, vagy sétálni egy jót a kikötőben, miközben kipróbáljuk a tengerparti villamost (Volk’s Electric Railway). A látnivalók egy része ugyan csak nyáron élvezhető, de a nyüzsgő és bohém meleg-city egész évben tárt karokkal vár minden élményekre vágyó, nyitott szívvel érkező érdeklődőt.

 

Jónap Zoltán

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin