Hírek

Brazíliában újra engedélyezik az átnevelő terápiákat

Egy szövetségi bíró döntése értelmében 18 év tiltás után újra lehetségessé válnak az átnevelő terápiák.

 

 

Waldemar de Carvalho egy keresztény aktivista és pszichológus, Rozangela Justino ügyében jutott erre a döntésre. Justino működési engedélyét 2016-ban bevonták, amikor kiderült, hogy átnevelő terápiát folytatott. Régóta hangoztatott véleménye szerint a homoszexualitás betegség, egy interjúban egyenesen úgy fogalmazott, őt az Úr azért küldte, hogy segítsen a melegeken.

Brazíliában a pszichológusok országos szervezete 1999-ben megtiltotta az orientáció megváltoztatására irányuló kezeléseket.

“Nem lehet olyasmit gyógyítani, ami nem betegség”

– mondta Rogério Giannini, a szervezet elnöke a tiltás indoklásában. Az évek során jogi úton többen próbálták semmissé tenni a pszichológusok döntését, akik a mostani bírósági ítéletet sem hagyják annyiban.

Az elmúlt 18 évben azonban történtek szemmel látható változások Brazíliában. Megerősödtek a kereszténységgel és a vallással takarózó konzervatív csoportok és politikusok. Köztük a legbefolyásosabb a homofób Marcelo Crivella, Rio de Janeiro polgármestere, aki egyben egy evangéliumi keresztény közösség vezetője. A látványos melegturizmus és a 2013-tól bevezetett házassági egyenlőség ellenére az országban nem ritka a jogalkotók homofóbiája.

Az LMBTQ közösséget és pszichológusokat sokkolta a bírósági döntés. Ivete Sangolo, Brazília egyik legnépszerűbb énekese ezt írta Instagramon az átnevelő terápiákról:

“Azok a betegek, akik hisznek az ilyen marhaságokban.”

 

Previous post

BoyOnGo - Rapid randi Máltán

Next post

Trump jelöltje szerint minden transznemű gyerek a sátán műve