Hírek

Brazília mégsem törölteti Netflixről a meleg Jézusról szóló filmet

Tegnap számoltunk be róla, hogy a Rio de Janeiró-i bíróság elítélte a Netflixen látható Krisztus első megkísértése (The First Temptation of Christ) című filmet. „Ennek a »művészeti alkotásnak« a bemutatása súlyosabb és még inkább helyrehozhatatlan károkat okoz, mint a felfüggesztése” – olvasható az indokolásban. Döntésük értelmében a Netflixnek törölnie kellett volna brazíliai kínálatából az egyébként brazil produkciót.

Benedicto Abicair bíró egy hazai katolikus szervezet petíciójára válaszolt, amely szerint „katolikusok millióinak a becsületét” sértette meg az alkotás műsorra tűzése karácsonykor. A produkciót készítő riói Porta dos Fundos filmcég központját már karácsony előtt Molotov-koktélos támadás érte a vígjáték miatt. Abicair közölte: „A film kárt okoz egy olyan társadalomban, amely jórészt keresztény.

 

Krisztus első megkísértése

 

A Netflix csütörtökön panaszt tett a legfelsőbb bíróságnál. Erre Dias Toffoli, a Legfelsőbb Bíróság elnöke közölte: a Netflix továbbra is sugározhatja Brazíliában a filmet, mert a szólás szabadsága alapvető jog egy demokráciában. „A szatíra nem tud ártani a brazilok keresztény hitének, nincs olyan mágikus ereje, hogy tönkretegye a több mint kétezer éves keresztény hit értékeit” – írta végzésében.

Jair Bolsonaro brazil elnök bírálói szerint a riói bíró döntése nem volt független attól, hogy az államfő tavalyi hivatalba lépésével kultúrharcot indított az országban, megvonva a támogatásokat a keresztény értékeket kikezdő művészeti projektektől.

A filmnek Magyarországon is vannak hangos ellenzői, Rétvári Bence, a KDNP alelnöke, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára szerdán adott ki sajtóközleményt: „2019 decembere óta elérhető a Netflix hazai felületén is az a film, amely Jézust vallásgyalázó módon homoszexuálisnak állítja be. A Krisztus első megkísértése című brazil produkció keresztények millióit sérti meg ezzel Magyarországon, és milliárdjait világszerte. Felháborító, hogy egy ilyen alkotás műsorra kerülhet, sőt a Netflix hirdeti és reklámozza is a filmet, mintegy komédiaként tálalva azt a felhasználók számára” – írta többek között. A levél teljes terjedelmében korábbi cikkünkben olvasható:

 

Töröltetné Netflixről a meleg Jézusról szóló filmet a KDNP alelnöke

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin