Hírek

A Bradford City volt focistája outolt

Az angol Bradford City egykori tartalékosa még mindig csak 25 éves, de fiatal focistáknál nem olyan ritka módon már három földrész több csapatában is megfordult. Az amerikai származású Adam McCabe 19 éves korában ment külföldre, játszott professzionális és félprofi csapatoknál Angliában, Thaiföldön és Szlovákiában. A jelenleg szülővárosa egyik csapatában, a Georgia Revolution-ben játszó sportoló a Meanwhiler oldalain mesélt arról, hogy milyen egy meleg focista élete.

“Fiatalabb koromban a csapattársaimnak nem mondtam el, hogy meleg vagyok. Nem is igazán foglalkoztam a szexualitásommal főiskolás koromig. A foci volt számomra a legfontosabb, csak arra gondoltam. A focival keltem, a focival feküdtem, az egész életem csak erről szólt. És nem hagytam, hogy bármi is a góljaim és a céljaim útjába álljon, legyen az egy kapcsolat vagy az orientációm.”

Ugyanakkor a nehézségekről is beszél az interjúban. Az öltözőkben történő, focisták közötti beszélgetésekről, ahol rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy nincsenek tapasztalatai a nőkkel. A helyzet kínos volt számára, és nagyon kellett igyekeznie, nehogy kiderüljön a titka. Ugyanakkor a titkolózásra nem kötelezte senki.

“Soha nem mondta senki, hogy hallgassak az orientációmról, se az USA-ban, se Európában, se Ázsiában. Ugyanakkor egy meleg sportoló ösztönösen elhallgatja ezt a csapattársak, a szurkolók és az edzők elől. Az edzések, a meccsek során, és az öltözőben használt nyelv extrém módon maszkulin és időnként vulgáris. Akadtak homofób megnyilvánulások a csapattársak részéről mind a pályán, mind a magánéletben, emiatt pedig egy rejtőzködő sportoló ugyancsak odafigyel minden rezdülésére is. Ahogy hallgattam, hogy a csapattársak miket beszéltek, féltem beszélni az orientációmról. Akár poénnak szánják, akár nem, ezek a szavak beégnek az agyadba, és meghatározzák, hogyan viselkedsz a többiek jelenlétében.”

 

 

Egyetlen csapattársa sem tudott arról, hogy meleg. Nem érezte teljesnek magát, egészen addig, amíg fel nem hagyott a professzionális focival, és haza nem ment Amerikába.

“Érettebbé váltam és sokat változtam azóta, hogy visszaköltöztem. Most olyan helyzetben vagyok, hogy segíthetek azoknak az LMBT sportolóknak, akik átmennek mindazon, amit megtapasztaltam. Ha csak egyvalakinek tudok segíteni, aki tanácsot, támogatást szeretne, vagy csak egy barátot, akikvel beszélhet, én itt vagyok.”

(GayStarNews)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb