Utazás

BoyOnGo – Winter Pride Maspalomas

Gran Canaria szigete azon ritka helyek közé tartozik, ahol már nem elégednek meg egyetlen pride fesztivállal egy évben, ezért rögtön kettőt is rendeznek. Már hatodik éve járok a szigetre (idén kétszer is voltam) és minden látogatásom végén alig várom a következő alkalmat, hogy ismét leszálljon a repülőm Las Palmas-ban.

Annak ellenére, hogy többször jártam már a szigeten, ha belegondolok, sok lehetőségem nem volt igazi turistaként végigmenni Gran Canaria főbb látnivalóin, mert az időm nagy részét az ikonikus Yumbo Centerben, az óceánparton és a szállodában töltöttem. Ez a sziget számomra valamiért nem a természeti és kulturális látnivalók felfedezéséről, hanem a kikapcsolódásról és az aktív pihenésről, tehát a szórakozásról szól.

hirdetés

 

 

Ennek egyik legegyszerűbb oka, hogy általában olyan időben érkezem a szigetre, amikor Európában a hőmérő higanyszála nem nagyon csúszik napközben sem 10-15 fok fölé, Gran Canarián pedig ilyenkor jócskán 20-30 fok körüli, napsütéses idő vár minket. Már a repülőtérre megérkezve alig várja mindenki, hogy ledobhassa magáról a ruhát – leginkább a télikabátot, pulóvert és hosszú nadrágot –, és belevethesse magát a sziget pezsgésébe. Nincs ez másképp velem sem és már állandónak mondható gran canariai útitársammal, Petivel (#dehelyesarcodvan) sem, aki ilyenkor saját alkoholtilalmát is felfüggeszti és boldogan nyúl a Arehucas-hoz, a helyi rumhoz.

A Winter Pride Maspalomas esemény igazából nem sokban különbözik a májusi Gay Pride-tól, de időzítés szempontjából szerintem az év egyik legjobb időszakában (november elején) kerül megrendezésre. Az esemény csupán a negyedik születésnapját ünnepelte idén, de már most több, mint 50.000 ember látogatott Európa és a világ számos pontjáról Maspalomas-ba.
Az esemény központi helyszíne itt a Yumbo Center, Maspalomas LMBTQ szórakoztató központja, ahol napközben éttermek, bárok és üzletek, míg éjszaka több éjszakai bár, szórakozóhely, szauna és crusing bár vár minket. A Yumbo szabadtéri terén felállított színpadon pedig kora estétől különböző koncertek, drag queen show, majd DJ szórakoztatja a nagyérdeműt.

 

 

Az egyhetes rendezvény során a programokat nézve nem lehet okunk panaszra, hiszen nemcsak esti, de különböző nappali medencés bulikkal és boat party-val is várnak minket.
A hétfői Opening Pool Party-t követően kedden Európa legnagyobb medencés maci partiján, a Wet & Hairy Bear bulin vehettünk rész az AxelBeach kertjében, ahol szerda délután is folytatódott a buli a Please Disturb partival. Menetrend szerint csütörtökön és pénteken kezdődnek a hajós bulik. Először az XXX Boat Trip hajója húzza fel a horgonyt délután egy órakor, majd másnap az African Boat Trip veszi kezdetét Puerto Rico kikötőjéből már délelőtt 11-kor.

Ugyanígy pénteken van a Winter Pride egyik legjelentősebb nappali bulija, ami az én egyik kedvencem is – ez pedig nem más, mint a T-Dance Party, ami az Aqua Ocean Clubban kerül megrendezésre minden évben. A buli érdekessége és különlegessége, hogy az óceánparttól mindössze néhány méterre található klubban kora délutántól egészen naplementéig szórakozhatunk és nézhetjük bulizás közben az óceán mögött lenyugvó napot.

A szervezők két évvel ezelőtt indították útjára a Pride Walk eseményt, ami a többi pride parádéhoz hasonló utcai felvonulás – vagyis azoknak egy jóval kisebb verziója, hiszen mindössze egy kamion kíséri a menetet az Avenida de Tirajanán. A menet szombat délután indul el és körülbelül két órás útját a Yumbo Centernél zárja, ahol a program további koncertekkel folytatódik és a szokásos esti bulival zárul hajnalban. A menetet kísérők és bulizók száma az első évben még mindössze háromezer főt, míg a másodikban már nyolcezer főt tett ki, és ez a szám az idei évben a szervezők becslése szerint elérte a közel tizenötezer résztvevőt, így büszkén kijelenthetik, a Pride Walk mára már egy hagyományos pride parádévá nőtte ki magát, és remélhetőleg pár éven belül már nem csak egy felvezető kamion lesz a menetben.

 

 

Számomra először kicsit meglepő volt, de külön öröm, hogy a menet útvonalán nagyon sok ünneplő, idős hetero házaspárt láttam, akik éppen a szigeten nyaraltak – a májusi Gay Pride-on se láttam ilyen magas arányban a melegekkel ünneplő heterókat.

A hétvégi bulikat azért sem szabad kihagyni, mert ilyenkor péntek és szombat este a turistákon felül Maspalomas-ba jönnek a fővárosból, Las Palmas-ból is a lakosok, így testközelből is „megízlelhetjük” a kanári fiúkat. Persze a felhozatal egyébként is elég vegyes és nemzetközi, de sokan vannak úgy, hogy a nyaralásuk alkalmával szeretik a „helyi ízeket” is kipróbálni, amire ezek a hétvégi bulik kiváló lehetőséget biztosítanak.

Bár a Yumbo Center bejáratában pont egy mecset található, senki ne gondolja, hogy Maspalomas a szigorú erkölcsök fellegvára: szingliként ide érkezni maga a kánaán, és az éves randik számát az itt töltött idő alatt jelentősen növelhetjük. Persze abban ne reménykedjünk, hogy életünk párját egy gran canariai buli alkalmával fogjuk megtalálni, bár semmi sem lehetetlen – velem is majdnem megesett, majd egy szép pofára esés lett a vége. De pár órás vagy napos szerelembe esésre kiváló alkalom a Winter Pride Maspalomas.

 

 

Persze most sokan jogosan kételkedhettek, hogy mégis mitől olyan különleges a gran canariai pride, hiszen szinte ugyanarról szól, mint a többi hasonló rendezvény.
Igazából, ha belegondolok, akkor azt kell mondjam, több érv is szól Maspalomas és a Winter Pride mellett.
1. A téli vagy tavaszi hidegből egy közel 30 fokos vagy afeletti melegebn fürdő, napsütéses helyre utazhatunk, amely mindössze 5 órányi repülőútra van a magyar fővárostól, és szinte esélyünk sincs a rossz időre.
2. Amennyiben időben foglalunk szállást, akkor ár-érték arányban nagyon jó hotelben, bungalóban vagy apartmanban lakhatunk.
3. Az alkoholt az üzletekben igen jutányos áron tudjuk beszerezni: a sziget helyi italának számító Arehucas rum (1 liter) például csak 10-11 euróba kerül. (És itt most ne a Hajós rum kategóriájú italra gondoljatok.)
4. Minden este különböző szabadtéri koncertek és bulik várnak minket, utána pedig több szórakozóhely közül is választhatunk, amelyek néhány lépésre találhatók egymástól.
5. A nemzetközi pasifelhozatalra nem panaszkodhatunk, hiszen egyre több országból érkeznek a jobbnál jobb és különböző típusú melegek.

Remélhetőleg elegendő inspirációt és indokot adtam nektek arra, hogy november elején miért érdemes elmenekülni a hidegből egy kis lélek- és testmelengető Winter Pride-ra Maspalomasba. (#dehelyesarcodvan)

Ne feledjétek: a világ csak arra vár, hogy felfedezzük!

 

Kövessétek BoyOnGo útjait az Instagramon is: @ezsoltee

 

Previous post

Súlyos büntetést követelnek az esküdtek a barátnője 8 éves, melegnek hitt fiát meggyilkoló férfinak

Next post

A nagyi beszólása mindent vitt az első azonos nemű esküvőn Ausztráliában