ÉletmódUtazás

BoyOnGo – Maspalomas Gay Pride, a május legmelegebb eseménye

Amikor útjára indítottuk a BoyOnGo rovatot, első élménybeszámolóm a maspalomas-i karneválról szólt. Később a Winter Pride Maspalomas eseményről is beszámoltam, így már csak a „rendes” pride maradt ki eddig, de ígérem, ez az utolsó cikkem Gran Canaria szigetéről, mert mostanra tényleg minden oldaláról körbejártam a szigetet – legalábbis ami a rendezvényeket illeti.

 

 

Gran Canaria számomra az a sziget, ahova egy évben egyszer szinte biztosan elmegyek. Ezek az utak mindig valamelyik jelentős LMBT esemény idejére esnek, így igazi pihenésről általában nem nagyon beszélhetek, de számomra ez pont ideális a felgyűlt stressz levezetéséhez. Útjaim nagy része általában arról szól, hogy esténként meglátogatunk valamilyen zenés-táncos szórakoztató eseményt, aztán egy klub következik, nappal pedig a szálloda medencéje és a napágyak nyújtanak pihenést a következő éjszakáig.

Európa első pride fesztiválja

A Maspalomas Gay Pride kétségkívül a legmelegebb eseménynek számít a hónapban, hiszen a sziget elhelyezkedésének köszönhetően május elején már jócskán 30 fok fölé emelkedik a hőmérő higanyszála, és éjszaka sem probléma, ha egy trikóban vagy adott esetben félmeztelenül vagyunk a szabad ég alatt. Az európai pride fesztiválok sorát Maspalomas nyitja, minden évben itt indul el a kontinens pride szezonja.

Spanyolország nemcsak európai, de világviszonylatban is kiemelkedő szerepet tölt be az LMBTQ jogok, továbbá a nyitottság, elfogadás és sokszínűség tekintetében. Azt szoktam mondani, hogy ebben az országban a tolerancia szó már nem feltétlenül értelmezhető az LMBTQ emberek felé, mert itt teljesen természetes és a mindennapok része, hogy a heterók mellett LMBTQ emberek is vannak, igazából talán csak emberek léteznek a spanyolok számára, mindenféle címke nélkül.

Az Afrika partjaitól nyugatra, az Atlanti-óceánban elhelyezkedő Gran Canaria is kiemelkedő szerepet tölt be ilyen téren, Maspalomas és Playa del Inglés települések kifejezetten a meleg turizmusra építenek, a sziget legjelentősebb eseménye pedig a Maspalomas Gay Pride.

 

 

A 2001-ben indult eseményt helyi vállalkozók összefogása hívta életre, és az azóta eltelt 17 évben nemcsak a sziget legnagyobb eseménye lett, hanem világszinten is a legjelentősebb pride fesztiválok között tartják számon. Népszerűségét és a résztvevők évről évre növekvő számát mutatja, hogy a rendezvény előtt pár hónappal már szinte lehetetlen szállást foglalni a környéken.

Nem is csoda, hiszen az elmúlt években akárhányszor visszamentem a pride-ra, azonkívül, hogy mindig egyre több embert és visszatérő ismerőst láttam, a programok is egyre nagyobbak lettek, elég csak a meghívott sztárvendégeket néznünk.

Buli nappal, buli éjszaka, megállás nélkül

Ha egy mondatban kellene jellemezni a Maspalomas Gay Pride-ot, akkor talán a fenti cím illene rá a legjobban, de a tíznapos fesztiválon rengeteg egyéb program is vár még minket. Kezdjük is rögtön ezekkel, hiszen az első napokat itt is inkább a kulturális eseményeknek szentelik. A művészeti és a fotókiállításokon felül LMBTQ témájú rövidfilm- vetítésekkel nyitják az eseményt, amelyet este drag queen show és flamenco tánc követi, majd a kulturális programok helyét fokozatosan a nappali medencés partik veszik át, és elkezdődik a több mint egy hetes őrület a szigeten.

Számomra minden év egyik legnagyobb bulija a T-Dance Party, ami az Aqua Ocean Clubban kerül megrendezésre. A kora délutántól egészen napnyugtáig tartó buli már csak látványában – és itt nem csak a pasikra gondolok – óriási élményt nyújt, hiszen a májusi szikrázó napsütésben és hőségben táncolva, a szemünk láttára bukik az óceánba a nap, és ezzel ér véget a parti.

Persze aggodalomra semmi ok, hiszen busszal vagy taxival gyorsan visszajutunk a városba, aztán a vacsora és fürdés után változik a dress code, és már bele is vethetjük magunkat az éjszakába. Szinte minden napra jut egy pool party, minden alkalommal különböző tematikával, de gondolnak a macikra és a lányokra is, egy-egy napot kifejezetten nekik szentelnek a medencénél.

 

 

Az este minden alkalommal a Yumbo Center nagyszínpada előtt kezdődik, ahol különböző ingyenes koncertekkel várnak minket, aztán DJ set következik kora hajnalig. Az idei évben a szervezők rendesen odatettek, hogy minden este tömegeket mozgassanak meg, olyan neveket sikerült elhívniuk, mint a 2000-es évek elejének egyik ikonikus diszkóbandája, a német Groove Coverage, vagy az aranytorkú Glennis Grace, aki az Eurovíziós dalfesztivál 2005-ös indulója volt Hollandia színeiben. Az idei Maspalomas Gay Pride záróeseményén pedig a ’90-es évek diszkózenéinek egyik meghatározó bandája, a holland Vengaboys zenélt. Persze tudom, hogy sokaknak egyik fellépő se mond sokat – én például így voltam Glennis Grace-szel, de amint meghallotta énekelni, már nem voltak kétségeim vele kapcsolatban,

A buli természetesen nemcsak a színpad előtt, hanem mellette, a six pack zone-ban is dübörgött minden éjjel. A hat éjszakai bár által ölelt szabadtéri részen legtöbbször olyan érzésem volt, mintha egy szardíniakonzervben lennék, de aki bírja ezt a típusú tömeget, az egészen hajnalig bulizhat itt.

A melegnegyedekben az a jó, hogy a néhány utca által határolt területen egy helyen találjuk az összes bárt, ruházati üzletet, szexshopot, szaunát, crusising bárt, éttermet és szórakozóhelyet. Azt hiszem, ezt csak a Yumbo Center tudja überelni, hiszen itt egy több szintes, nyitott bevásárló- és szórakoztató központ adja mindazt, amit más városban több utca. A felső szinten az éjszakai bárok, alul az alsó szinten hátul a különböző fétis bárok és macis helyek, szaunák, míg a többi emeleten üzletek és éttermek találhatók – pár lépés választ el mindentől minket.

A heteróbarát felvonulás

Ahogy telnek az évek, nemcsak a fesztiválra érkező melegek száma nő, de évről évre egyre több heteró párt látok a közönség soraiban. Mivel általában a Kanári-szigeteket a késő őszi időszaktól egészen tavasz végéig rengeteg német, holland és angol nyugdíjas, és ázsiai turista látogatja, ezért természetesen elkerülhetetlen számukra, hogy például pont a Maspalomas Gay Pride idején érkezzenek. Valószínűleg egy részüknek a dátumválasztás egyáltalán nem tudatos és sokan a megérkezést követően szembesülnek azzal, hogy milyen esemény zajlik éppen a szigeten. De számomra még mindig meglepő és nagyon jó érzéssel tölt el, amikor a kisgyermekes családok és a nyugdíjasok kint vannak az eseményen, és helyi lakosként vagy turistaként, de óriási élvezettel nézik a bulizó tömeget vagy szórakoznak velük együtt.

Mint minden pride eseménynek, így a Maspalomas Gay Pride-nak is a parádé az egyik fő attrakciója. Idén több mint 20 kamion vonult végig a város főutcáján és kísérte a bulizó tömeget egészen a Yumbóig, ahol a színpadnál hajnalig megy tovább a buli.

 

 

A Maspalomas Gay Pride a legtöbb pride fesztivállal ellentétben egyáltalán nem mondható lokális eseménynek, hiszen egy nyaralóváros kellős közepén kerül megrendezésre, és abszolút turisztikai szempontokat vezérelve hívták életre a szervezők. Miután már évek óta látogatom, és óriási élményt nyújt minden egyes alkalommal, így számomra nemcsak az európai pride szezon kezdetét jelenti, de a nyári bulik indulását is.

 

 

Ne feledjétek: a világ csak arra vár, hogy felfedezzük!

 

Erdei Zsolt

 


Kövessétek BoyOnGo útjait Instagramon is: @ezsoltee

 

 

 

Previous post

Összeházasodtak a szemben álló felek - Tajvani-kínai pár videója

Next post

Megházasodik az angol királyi család nyíltan biszexuális tagja