Utazás

BoyOnGo – Európa legmelegebb karneválja

Az elmúlt hónapokban nagyon sokat gondolkodtam, hogy elindítom ezt a rovatot, ami egyben az én személyes utazási blogom is. Ennek oka, hogy egyre többet utazom és úgy gondoltam, miért ne oszthatnám meg ezeket az élményeket – persze csak ami ebből publikus – veletek is. Ezért velem együtt május hónaptól elindul útjára a BoyOnGo.

Nem is indíthatnám ezt a blogot más helyszínnel, mint az egyik kedvencemmel, Gran Canaria szigetével, ahol idén már ötödik alkalommal jártam. Aki ismer, tudja, hogy Spanyolország egyébként is a kedvenc országom, legyen szó Barcelonáról, Sitgesről, Madridról, Ibizáról vagy bármelyik másik városról vagy szigetről, mindig szívesen tartózkodom spanyol földön.

 

 

A fenti cím sokat sejtet, hiszen Maspalomas köztudottan az Európa egyik legdélebbi részén fekvő Gran Canaria szigetének LMBTQ központja, amely minden évben számos meleg rendezvénynek ad otthont, amelyek közül a márciusi karnevál és a májusi pride fesztivál a két legkiemelkedőbb. Másrészt pedig nem sok olyan karneválja van Európának februárban és márciusban, ahol 30-33 fokos melegben szórakozhatunk.

Gran Canaria egy olyan hely számomra, ahova mindig visszavágyom, de eddig leginkább csak LMBTQ rendezvényeken voltam a szigeten. Furcsa ezt kimondani, de igazából még nem sokat láttam a sziget természeti szépségeiből, pedig akad bőven. Eddig talán két alkalommal volt lehetőségem ellátogatni pár helyre, a többi időt nagyrészt az óceánparton vagy a híres Yumbo Centerben töltöttem. Többször voltam a májusi és a novemberi pride-on (utóbbi a Winter Pride) és most először a karneválon.

Amikor megérkezem a szigetre, mindig felszabadult érzés kerít hatalmába és alig várom, hogy a repülőtérről beérjek Playa del Inglés (vagy Maspalomas) városába. A szigeten mindig úgy érzem magam, mintha sokkal lassabban telne az idő és hosszabbak lennének a nappalok és az éjszakák. Gran Canaria az a hely számomra, ahol felszabadult lehetek, ahol elfelejthetem a hétköznapi dolgokat és ahol igazán jól tudok szórakozni. Így történt ez most márciusban is.

Az utazásom kalandosan indult, ugyanis Berlinből érkeztem (volna) a szigetre, de a repülőtéri sztrájk közbeszólt, ezért egy nappal később Hamburgból indulva érkeztem meg Maspalomasba, ahol sajnos már csak a karnevál utolsó napja fogadott. Mivel eleve későn foglaltam le a szállásomat, csak a korábban emlegetett Yumbo Centertől jóval messzebb sikerült az utolsó apartmanok egyikét lefoglalnom, ami ennek ellenére pont a legjobb helyen, a karneváli menet indulási helyszíne mellett helyezkedett el.

Aki volt már nagyobb pride fesztiválokon, az tudja, hogy egy ilyen felvonulás minimum 30-40 kamionból álló konvojt jelent. Annak ellenére, hogy a maspalomasi karnevál nem kifejezetten LMBTQ rendezvényként fut, de valahol mégis az. Igazából nem sok különbséget találtam a májusi pride és a karnevál között, de azért ha különbséget kellene tennem, akkor azt mondanám, itt talán sokkal több hetero résztvevőt láttam és még több hetero férfit nőnek öltözve. Számomra a mai napig fantasztikus érzés és látvány, hogy milyen jól tudnak együtt szórakozni az emberek egy-egy ilyen fesztiválon. Öregek és fiatalok, melegek és heterók, rengeteg nemzetiség egy helyen, és ettől a színes kavalkádtól lesz ez a rendezvény lesz olyan, amilyen. Csodálatos és felemelő érzés a márciusi kora esti hőségben, a lemenő nap fényében ott állni a karneváli forgatagban és semmivel nem foglalkozni, csak szórakozni és jól érezni magunkat.

Hogy miért is emlegettem többször a Yumbót? A Yumbo Center nem más, mint Maspalomas meleg bevásárló- és szórakoztatóközpontja, ahova minden összpontosul, ami minket érdekelhet. Persze itt ne egy klasszikus bevásárlóközpontra gondoljunk, hanem egy teljesen nyitott centrumra, ahol nappal a különböző üzletek és éttermek, míg éjszaka a bárok, szórakozóhelyek, szaunák és cruising bárok kapják a főszerepet.

A Yumbo Center a fő helyszíne az összes nagyobb rendezvénynek, így a karneválnak is, ahol ilyenkor ingyenes szabadtéri programok (koncertek, drag queen show-k, szépségverseny) tömkelege vár minket. A Yumbo mellett másik fontos társunk Gran Canarián az Areuchas, vagyis a sziget rumja. Ezt mindenképpen kóstoljuk meg! Akármikor a szigeten vagyok, csak ezt az alkoholt fogyasztom. Apropó, alkohol. A Kanári-szigetek nagyon kedvező adórendszere miatt az alkoholhoz – magyar árakhoz képest – nagyon olcsón lehet hozzájutni, így nem érdemes otthonról vinni. A másik fontos tudnivaló annak, aki még nem járt Spanyolországban, hogy a bárokban, szórakozóhelyeken nincs italmérce, a pohárba mindig több alkohol kerül, mint várnánk, ezért ne lepődjünk meg, ha már pár pohár ital után úgy érezzük, hogy felöntöttünk a garatra.

Ha a májusi pride-ra már nem is, de a novemberi Winter Pride-ra még van időtök felkészülni és lefoglalni a repülőjegyet és a szállást. Budapestről közvetlen járattal is elérhető a sziget, de kalandoroknak érdemes megnézni egy madridi vagy barcelonai átszállást is, és esetleg beiktatni egy pár napos városnézést valamelyik városban.

Remélem, meghoztam a kedveteket Gran Canariához, a szigethez, amely első perctől kezdve a kedvencemmé vált, és úgy érzem, mindig az marad. A hely, ahova bármikor szívesen visszamegyek.

Ne feledjétek! A világ csak arra vár, hogy felfedezzük!

Erdei Zsolt 

BoyOnGo

Previous post

Illetlen dologgal dildózta egymást két pornószínész, össztűz alatt a stúdió

Next post

Maxold ki a nemi úton terjedő fertőzések megelőzését!