Gasztronómia

BoyOnGo – Csokifétis Brüsszelben

Mi mást csinálhatna egy tavaszi hosszú hétvégén a magamfajta, aki egész évben utazik? Normális esetben pihen, de én nem ilyen vagyok, hanem ilyenkor is utazom. Most az Európai Unió központjában, Brüsszelben tettem egy rövid látogatást, hogy felfedezzem a belga fővárost.

A Budapestről körülbelül 2 óra repülőútra fekvő Brüsszel nemzetközi repteréről a belváros 30 perc alatt elérhető vasúttal (Brussels-Central állomás) és onnan már gyalogosan vagy metróval tudunk közlekedni.

Mivel csütörtök délután érkeztem, rögtön elkapott a jetlag, ezért igazából a hétvégém első nyolc óráját alvással töltöttem, hogy másnap kipihenten vágjak neki a városnak. Sokan furcsán néznek rám amiatt, hogy szinte mindig egyedül utazom, de egyrészt a legtöbb utam munkával egybekötött, másrészt nem könnyű olyan utastársat találni, aki rugalmasan tudja kezelni az időbeosztását és bírja a tempót is. De a mai modern világban a lehetőségek tárháza áll előttünk, hogy ne töltsük egyedül az utazásunkat, hiszen ott vannak a különböző randi appok, az Instagram, és természetesen az ismerősök ismerősei, akikkel egy-egy utazás alkalmával megismerkedhetünk, ha éppen azon a helyen élnek, ahová készülünk. Jelen esetben nálam az utolsó helyzet állt fenn, és egy kedves ausztrál fiú vezetett körbe a városban.

Városnéző túránkat a királyi palotánál kezdtük, ami jelenleg már leginkább csak diplomáciai helyszínként szolgál, hiszen a család már nem itt, hanem az egyik külső kerületben lakik. A palota mögött található a királyi park, ahol jó időben mindenképp érdemes elidőzni kicsit, hiszen – állítólag – tavasztól őszig nagyon szép látvány nyújt, amikor zöldbe borul. Nekem sajnos húsvétkor ezt még nem sikerült megtapasztalnom.

Királyi Palota, Palais Royal – Koninklijk Paleis

Brüsszel legjelentősebb tere a Grand Place, ahol számos fantasztikus épületet csodálhatunk meg. A téren több jelentős és építészetileg is kiemelkedő alkotás, többek között a városháza áll. Érdemes közelebbről is alaposan megszemlélni az 1402-ben épült, vízköpőkkel és a nemesség szobraival díszített épületet: a középen elhelyezkedő bejárat két részre bontja a homlokzatot, amely azonban semmilyen formában nem szimmetrikus. Az eltérő méretű és formájú ablakokat, boltíveket szemlélve próbáltam felfedezni egyezőséget a két oldal között, de nem nagyon sikerült. A térről tovább haladva a macskaköves, történelmi kis utcákon a 17. században találjuk magunkat, ahol a barokk céhes házak aljában különböző éttermek és üzletek találhatók. Az egyik utca sarkán hömpölygő tömeg fotóz valamit, és én nem értettem, mi az, ami ennyire fontos lehet. Ekkor megpillantottam azt a bizonyos néhány centis látványosságot, amitől emberek milliói vannak odáig, a híres brüsszeli pisilő kisfiút (Manneken Pis), akit az ünnepre való tekintettel felöltöztettek. Sokan nem tudják, de a kisfiúnak – talán az egyenlőség jegyében – nem messze van egy pisilő kislány párja is, sőt, még egy pisilő kutya is tartozik hozzájuk – így alkotnak egy kis boldog családot.

A kihagyhatatlan nevezetesség

A belvárostól ugyan  távolabb eső részen, a Heysel Parkban található a helyiek büszkesége, az 1958-as világkiállításra épített Atomium. A 102 méter magas, kilenc gömbből álló építmény öt gömbje múzeumként üzemel, ahol a világkiállítás történelméről állandó, valamint a különböző tudományokról (építészet, társadalomtudomány, művészetek) szóló  ideiglenes kiállítások találhatók. A legfelső gömböt  semmiképp sem érdemes kihagyni, hiszen innen tényleg a legszebb kilátás nyílik a városra.

De természetesen az egyik legfontosabb…

A brüsszeli óvároson felül azt hiszem, legjobban a meleg negyed (Brussels’s Rainbow Village) ejtett rabul. A Rue de Marché au Charbon és Rue des Pierres nevű utcákon tényleg minden megtalálható, ami egy meleg negyed elengedhetetlen részét képzi. Közel húsz bár, két szauna, éttermek és különböző üzletek várnak itt minket.

A történelmi kis utcák bárjai napközben szinte teljesen kihaltak, viszont éjszaka annál nagyobb élettel telnek meg. Mivel a bárok egymást érik, ezért nem kell sokat gyalogolnunk, ha több helyet is ki szeretnénk próbálni az éjszaka során. A szórakozóhelyeken túl az utcán, a teraszokon folytatódik az éjszakai élet, italunkat szürcsölve pedig jobb alkalom nem is kínálkozhat az ismerkedésre, legyen szó akár a szomszéd bárban álldogáló vagy éppen az utcán elhaladó fiúkról. Mi az estét vacsora után a La Boule Rouge nevű kabarébárban folytattuk, ahol az élőben éneklő drag queen showműsora abszolút az egyik favorit volt számomra; majd ezt követte a La Belgica bár, ahol játszi könnyedséggel ment az ismerkedés.

Brüsszel és egyben a kontinens vitathatatlanul leghíresebb és egyben legnagyobb bulija a La Demence, ami most húsvét vasárnap volt, így ezt a bulit sajnos ki kellett hagynom, mert aznap repültem vissza Budapestre. De öröm legyen az ürömben, hogy szeptemberben a több napos La Demence partira már biztosan visszalátogatok. A La Demence helyett így szombat este a Revelation Fetish Party-ba mentem, ahol belga, francia, olasz, német és holland dj-k lépnek fel, és amely garantáltam a város legegyedibb bulijának számít

Csokoládé, gofri, sültkrumpli és sör

A belga gasztronómiát körülbelül ezzel a négy étellel és itallal lehetne a legjobban jellemezni, melyek közül hozzám a legközelebb természetesen a csokoládé áll. Azt hiszem, hogy ipari mennyiségű csokit meg tudtam volna kóstolni Brüsszelben. Csokoládéüzletben pedig nincs hiány, a legismertebb és a legnagyobb márkák szinte mindenhol megtalálhatók,  a gofri pedig tényleg biztos út a csokiorgiáig.

Nem gondoltam komolyan, de Belgiumban tényleg szinte minden főételhez szolgálnak fel sült krumplit: még a legtradicionálisabb ételek mellé is érkezett köretként, ami mellé már tényleg csak egy jó belga sör dukál, és azt hiszem, ezzel tényleg kimondhatjuk, hogy kimaxoltuk az egészségesnek egyáltalán nem mondható hétvégémet, így a húsvétot már rögtön diétával kezdhettem.

Egy izgalmas európai város, tele kulturális értékekkel, izgalmas helyekkel, és természetesen még annál is több meleg élettel, valamint a legnagyobb európai meleg partival – kell ennél több? Egyszer mindenképpen látogassatok el a belga fővárosba egy hétvégére, és kóstoljatok bele, hogy milyen melegnek lenni az Európai Unió fővárosában. De egy fontos dolog, ha Brüsszelbe készültök: semmiképp ne fogyókúra közepén érkezzetek, mert esélytelen – és nem is érdemes – itt az ilyen típusú önmegtartóztatás. Ahogy a másmilyen is.

Ne feledjétek: a világ csak arra vár, hogy felfedezzük!

Erdei Zsolt

Kövessétek BoyOnGo útjait az Instagramon is! @ezsoltee

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb