Utazás

BoyOnGo – Az én Máltám

Amikor először jártam Máltán, mindössze pár napom volt megnézni a szigetet, de már akkor eldöntöttem, hogy visszatérek ide. A második látogatásom még ennél is rövidebbre, de annál tartalmasabbra sikerült. Alapvetően imádom a mediterrán helyeket, a mediterrán életérzést és természetesen a konyhát, az ételeken át egészen a kiváló borokig. Máltán pedig ebből mindent megtalálunk – és akár akkor is teljes élménnyel távozhatunk, ha egy hétvégi tartózkodásnál többre esetleg nem lenne időnk.

BoyOnGo – Rapid randi Máltán

Ami talán a legjobb Máltában, hogy november végén is 20 fok fölött van nappal a hőmérő higanyszála, így még késő délután is vígan sétálhatunk egy szál pólóban a város hangulatos kis utcáin, vagy ücsöröghetünk valamelyik étterem vagy kávézó teraszán, magunkba szívva a tenger felől érkező mediterrán szellőket. Ennél csak az különlegesebb érzés, amikor ebben a tavaszias klímában az utcák és az üzletek már karácsonyi díszbe öltözve várnak minket.

Málta szigetén alig félmillióan élnek, a turisták száma ezzel szemben jóval 2 millió fölött van éves szinten, tehát abban biztosak lehetünk, hogy a téli időszakra is jutnak a helyi pasikon felül – ha esetleg nem találnánk meg köztük a számításainkat – hozzánk hasonló, ideiglenesen a szigeten tartózkodó más nemzedék ifjai is.

A máltai kínálat

Hamár szóba kerültek, akkor érdemes megemlítenem, hogy milyen pasik közül is csemegézhetünk, ha a helyi lakosokat szeretnénk megismerni. Azt kell mondanom, hogy szép máltai férfiban egyáltalán nincs hiány. Az úgymond hagyományos mediterrán típusú, általam csak csillagszemű juhásznak hívott fiúkon felül az egzotikusabb, arab vonalakkal megáldott fiúkból is bőséges a felhozatal.

Mitől olyan meleg Málta?

Itt most természetesen nem az időjárásra, hanem a sziget meleg életére gondolok, hiszen bármennyire is azt gondolnánk, hogy nincs LMBTQ élet egy ilyen viszonylag kis szigeten, igenis van. Persze az ország méreteiből adódóan nincs annyi szórakozási lehetőség, mint egy nagyobb világvárosban, de azért itt istalálunk olyan bulikat, amiket nem érdemes kihagyni a látogatásunk során.

Márcsak azért sem, mert egy nemzetközi felmérés szerint (ILGA index) a legtoleránsabb európai országként tartják nyilván Máltát már több éve. Az átfogó értékelésben az ország 94%-kal vitte el az első helyet, a sorban pedig csupán 78%-kal követi őt Luxemburg.

Hol a legjobb ma az LMBT-közösségnek Európában?

A sziget szórakozónegyede Paceville-ben található, ahol egymást érik a különböző bárok és szórakozóhelyek. A máltaiak azt mondják, hogy egy olyan felvilágosult és toleráns országban, mint az övék, szerintük nem is kérdés, hogy egy bár melegbarát-e vagy sem, ezért nem probléma, hogy nem érik egymást a szivárványzászlóval tűzdelt helyek.

Michelangelo és egy kis nyalóka

Persze, ha valaki mégis szívesebben szórakozna olyan helyen, amit kifejezetten neki (nekünk) találtak ki, akkor a San Ġiljan városában, szintén a Paceville negyedben található Michelangelo ClubLounge-ba (Facebook) látogassatok el, ahol minden este különböző programokkal várnak benneteket két tánctéren.

Lassan már nincs olyan ország Európában, ahol ne lennének úgynevezett circuit partik, ami azt jelenti, hogy az adott partisorozat hónapról hónapra különböző helyen, különböző tematikával jelentkezik. Nincs ez másképp Máltán sem, ahol havonta „nyalhatunk” bele a meleg partisorozat érzésbe, a Lollipop (Facebook) partik keretében. A havonta jelentkező bulisorozat helyi rezidens DJ-jén felül minden hónapban Londonból érkeznek a vendég DJ-k, ezzel is nemzetközibbé téve az épp decemberben második születésnapját ünneplő Lollipopot.

Ha pedig a novemberi 20 fokos meleg nem lenne elegendő, vagy éppen rossz időben érkezünk és egy kis melegségre vágyunk, akkor érdemes felkeresni a The Westin Dragonara Resort nyilvános szaunáját, ahol testünket és lelkünket is melengethetjük a máltai fiúk társaságában.

Természetesen, ahogy más európai ország, úgy Málta sem maradhat pride fesztivál nélkül. Időzítése pedig nem is lehetne jobbkor, mint szeptember első felében, amikor már vége a nagy nyári fesztiváloknak Európában, de a szigeten még ekkor is javában tombol a nyár. A több mint egy hetes eseményen a különböző bulikon felül drag queen cabaret, fashion night és különböző sportesemények, például focimeccs is várnak minket. A Malta Pride fő eseménye pedig a szombati felvonulás, valamint az azt követőkoncert és buli, ami jövőre szeptember 14-én lesz.

Máltát ajánlom mindenkinek, aki szereti a nyitott és toleráns mediterrán országokat, ahol az év bármely szakában el lehet tölteni egy kellemes hétvégét, a napsütötte mediterrán kis utcákon vagy a tengerparton sétálva, esetleg egy pohár italt vagy kávét kortyolgatva az egyik kávézó teraszán. Este pedig belevethetjük magunkat a mediterrán pezsgésbe és meleg életbe. Málta tökéletes választás, ha valami újra és egyedire vágyunk.

Ne feledjétek: a világ csak arra vár, hogy felfedezzük!

Erdei Zsolt

Instagram: @boyongohu

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb