Nagyvilág

Botswana elnöke megígérte, tiszteletben tartja a melegek jogairól szóló ítéletet

Egykori törzsi vezetők emlékműve Botswana fővárosában / fotó: Depositphotos

 

Botswana elnöke, Mokqweetsi Masisi január 24-én ígéretet tett arra, hogy teljes mértében tiszteletben tartja azt a 2019-es bírósági döntést, amely dekriminalizálta az országban a homoszexualitást. A News24 hírportál tudósítása szerint minderre két hónappal azután került sor, hogy elbukott a bírói döntés elleni fellebbezés.

Ian Kirby bíró a novemberi ítéletében jelezte, hogy az ország meleg állampolgárainak sokáig a lebukástól és a letartóztatástól való félelemben kellett élniük, ha kifejezték a partnerük iránti érzéseiket, ez pedig depresszióhoz, öngyilkossághoz, alkoholizmushoz is vezethetett.

A 2018-ban hatalomra került Masisi a botswanai LMBTQ szövetség, a LEGABIBO tagjaival tartott találkozón azt mondta, mindenkitől elvárják a bírósági döntések tiszteletben tartását. Állítása szerint a dekriminalizálás elleni fellebbezést nem az LMBTQ közösséggel szembeni ellenérzések vezették, hanem úgy vélte, ez tette lehetővé a botswanaiak számára, hogy teljeskörűen megvitathassák a kérdést: “Mint tudják, egy elég konzervatív társadalomban élünk, és egyetlen komoly politikus sem kockáztatna meg egy ilyen vitát a választások idején, kivéve akkor, ha ígéretet tesz az elfogadás növelése mellett.”

Az elnöki meghívás jelentős fordulatnak számít az országban, ahol öt évvel ezelőtt, Masisi elődje, Ian Khama idején a LEGABIBO tagjainak még bírósághoz kellett fordulniuk, hogy megakadályozzák a szervezet kormányzati betiltását.

Botswana azon kevés afrikai országok egyike, amely dekriminalizálta a homoszexualitást Lesotho, Mozambik, Angola, a Dél-Afrikai Köztársaság és a Seychelle-szigetek mellett.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb