Nagyvilág

Botrány lett egy szivárványzászlóból Indonéziában

Jól be is kérették miatta az Egyesült Királyság nagykövetét.

Május 17-én volt a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnap, ebből az alkalomból pedig az Egyesült Királyság jakartai nagykövetsége is felhúzta a szivárványzászlót. És az indonéz politikusokat is.

Jóllehet a világ legnagyobb muszlim többségű országában (Aceh tartomány kivételével) nem tiltja törvény az azonos nemű kapcsolatokat, ez a zászló mégis felháborodást okozott. Az indonéz politika ugyanis évek óta brutális gyűlöletkampányt folytat az LMBTQ emberek ellen, így a követség lépése – és hogy ezt az Instagramon is megosztották – kapóra jött nekik. Az országban széles körben elterjedt az LMBTQ-közösséggel szembeni diszkrimináció, és a hatályban lévő pornográfia-ellenes törvényre hivatkozva akár le is tartóztatják a melegeket.

 

 

Hétfőn az indonéz külügy bekérette az Egyesült Királyság nagykövetét, Owen Jenkinst, hogy magyarázatot adjon a zászlóra. „A lépés, valamint a kép közzététele a nagykövetség hivatalos közösségi médiás profilján rendkívül érzéketlen” – nyilatkozta Teuku Faizasyah, az indonéz külügyminisztérium szóvivője.

A Daily Mail szerint egyúttal felszólították a külföldi nagykövetségeket, hogy LMBTQ témákban tartsák tiszteletben a helyi érzékenységet: ami a gyakorlatban akár nyilvános botozást is jelenthet, és a politikusok szeretnék ismét büntethetővé tenni a homoszexualitást.

 

 

Két meleg férfit ítéltek 77 botütésre Indonéziában

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb