Életmód

Bőrünk és a nyár

Hasznos, ha a nyár közeledtével nemcsak a nyaralással járó kellemes tervezgetés köti le a figyelmünket, hanem az utazásunk során esetlegesen előforduló problémákra is felkészülünk.

 

Szinte a legfontosabb a megfelelő fényvédelem kiválasztása.  Bőröndünkben mindenképp kapjon helyet a megfelelő faktorszámú (SPF) fényvédő. Világos szem-, hajszínűeknél lehetőleg 50+-os, jó minőségű fényvédőt válasszunk. Átlagos, illetve kreolabb bőrszínnel rendelkező társainknak 30-as fényvédő is elegendő lesz. Ne feledkezzünk el a sziesztaidő betartásáról sem: 11-15 óra között fényvédelem nélkül semmiképpen ne tartózkodjunk a szabad ég alatt; mediterrán országok lakosai nem ok nélkül pihennek a kellemesen behűtött szobáikban ebben az időszakban.

Az óvintézkedések betartása ellenére is megtörténhet azonban a baj. Fájó bőrpírral, hólyagokkal jár a leégés. Nem árt, ha útitáskánk tartalmaz antihisztamint, mely csökkentheti a kellemetlen tüneteket.

Akármerre utazzunk, nemkívánatos ízeltlábúakkal, csalánozókkal egyaránt találkozhatunk, amelyek csípéseikkel megkeseríthetik a nyaralásunkat. Prevenció gyanánt endémiás területekre (az adott állatok tipikus előfordulási helyére) való utazáskor megfelelő védőoltás felvétele indokolt. Továbbá megint csak szerencsés, ha van nálunk antihisztamin. Ha panaszaink nem javulnának, és jelentkeznek az általános tünetek (láz, rossz közérzet, ízületi fájdalom), fel kell keresni a helyi ügyeletet.

 

 

Jellemzően a napos idő kezdetén, illetve intenzív fényhatást követően sokan tapasztalnak csalánkiütésszerű tüneteket. Ilyenkor jogosan merülhet fel a kérdés: ez napallergia? A klasszikus értelemben vett napallergia (solaris urticaria) extrém ritka, még a napfényes idő beállta előtt lehet úgynevezett fényprovokációs tesztekkel kivizsgálni. Amennyiben igazolódna a gyanú, deszenzibilizálás a terápia. Sok esetben viszont a napallergia nem igazolható, mivel más mechanizmus áll a kiütések hátterében. Az egyik ilyen lehet a miliaria, ami leggyakrabban a törzsön észlelhető, apró, vöröses göbök formájában. Ekkor a verejtékmirigyek hőség hatására bekövetkező gyulladása áll a háttérben, nem pedig allergiás mechanizmus. A meleg égövre tett látogatás során kialakult acne hátterében is hasonló ok állhat fenn. A nem megfelelően kiválasztott fényvédő is elzárhatja a pórusokat, amely pattanásszerű bőrelváltozásokat okoz (Mallorca-acne).

Bizonyos autoimmun kórképek is fényhatásra aktiválódnak, ilyen péládul az SLE (lupus). Aki számára ismert a betegsége, szigorú fényvédelmet kell alkalmaznia, mert súlyos szövődmények is jelentkezhetnek nála. De számos esetben maga az UV-sugárzás hívja elő ezeket a kórképeket. Ha az adott helyen nincs lehetőségünk orvoshoz fordulni, akkor érdemes lefotózni pl. a bőrpírt, hogy hazai orvosunk elemezhesse a képeket – ezek a tünetek ugyanis akár meg is szűnhetnek, mire hazaérünk, miközben a betegség továbbra is ott lappang bennünk.

Jobb, ha tudjuk, folyamatosan vagy alkalomszerűen szedett gyógyszereink közül melyek fényérzékenyítenek, azaz melyek használata során égünk le rövidebb idő alatt. Bőrgyógyászati gyakorlatban antibiotikumok közül a doxycyclin és tetracyclin származékok, az acne kezelésére alkalmazott isotretinoin emelhető ki. Természetesen megfelelő fényvédelem mellett nem kell lemondanunk a nyár örömeiről kezelésünk alatt sem. Az éves anyajegyszűrést időzíthetjük a nyaralást követő vagy előtti időszakra is, ez alkalommal további, személyre szabott tanácsokat kaphatunk bőrgyógyászunktól.

Utaznunk sem kell – elég, hacsak egész nap kertészkedünk –, hogy bőrünkön furcsa, hólyagos, leégéshez hasonló tüneteket tapasztaljunk, melyek sötét foltok hátrahagyásával gyógyulnak. Petrezselyem, paradicsom, de akár füge metszését követően is a növényi nedv és az UV-sugárzás hatására a bőrünkön phytophototoxikus reakció jelentkezhet. Fényvédelem és/vagy megfelelő barrier, pl. kesztyű, kalap használatával minimalizálni lehet ennek kockázatát.

Jól látszik, hogy kellő odafigyeléssel és rendszeres szűrővizsgálatokkal legmelegebb évszakunkat kellemesen és biztonságban élvezhetjük.

 

 

Dr. Szilágyi Melinda

 

 

ALFA EGÉSZSÉGKÖZPONT
1036 Budapest, Lajos u. 66., B lépcsőház, V. emelet

IDŐPONTFOGLALÁS:
+36 70 940 0099
(hétköznap 10.00-20.00)
Részletesebb információkért látogass el a www.alfaegeszsegkozpont.hu weboldalra.


 

 

 

Hozzászólások

Previous post

Már 14 millió felett az új szivárványos hangulatjel használóinak száma

Next post

Az orlandói áldozatokra emlékeztek Amerikában