Itthon

Börtönbüntetést kaphat a leszbikus párra támadó férfi

 

Közösség tagja elleni erőszakkal vádolja az ügyészség egy tavalyi homofób támadás elkövetőjét. 2021. július 28-án, az esti órákban a budapesti Izabella utca és az Andrássy út sarkánál sétált egymást átkarolva két nő. A vádlott 44 éves férfi ezt szóvá tette, a pár tagjait szexuális irányultságuk miatt hangosan szidta, trágár szavakkal szidalmazta őket, és azt kiabálta, hogy menjenek át az út túloldalára. Ezután az elkövető az egyik nőt hátulról, a vállánál meglökte, amitől a sértettek az út szélén parkoló kocsik közé sodródtak. A férfi agresszív, támadó fellépése a sértettekben félelmet keltett.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint az elkövetőt két rendbeli közösség tagja elleni erőszak bűntettével vádolja a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség, az egyik sértett esetében bántalmazással súlyosbítva. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság az elkövetővel szemben börtönbüntetést szabjon ki, amelynek végrehajtását függessze fel próbaidőre, tekintettel a férfi büntetlen előéletére. Az ügyészség közleménye kiemeli:

A közösség elleni erőszakot a törvény súlyosan rendeli büntetni. A bűncselekmény 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha az elkövető a sértett valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása – így köztük szexuális irányultsága – miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy a sértettben riadalmat keltsen. Még súlyosabban, 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki ilyen indíttatásból a sértettet bántalmazza is.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb