Nagyvilág

Börtönbe megy az 1988-ban meggyilkolt meleg egyetemista gyilkosa

Szabadságvesztésre ítélték Scott White-ot, amiért 1988-ban meggyilkolta Scott Johnsont. Scott Johnson egy ígéretes jövő előtt álló matematika szakos hallgató volt, aki 1986-ban az Egyesült Államokból Ausztráliába költözött, hogy ott folytassa tanulmányait. 1988-ban, amikor már majdnem doktori képzése végére ért, egy napon váratlanul eltűnt – meztelen holtesttét napokkal később az óceánparton egy szikla tövénél találták meg.

Scott White-ot 2020 májusában tartóztatták le, a kihallgatás során pedig elismerte tettét. A most 51 éves White-ot kedden ítélték el és a maximálisan kiszabható 12 év és hét hónap börtönbüntetést kapta – írja a BBC.

A nyomozás három évtizeddel ezelőtt azzal zárult, hogy Johnson öngyilkosságot követett el, családja azonban nem nyugodott és 2018-ban újranyittatták az ügyet, gyűlöletbűncselekményre gyanakodva. 2019-ben a rendőrség 1 millió dolláros nyomravezetői díjat is felajánlott, amelyet Scott bátyja további egymillióval toldott meg. A módszer hatékonynak bizonyult.

 

Scott Johnson (jobbra) a bátyjával, Steve Johnsonnal

 

White sokkolta saját ügyvédeit azzal, hogy a januári tárgyalás előtti meghallgatáson bűnösnek vallotta magát. Hétfőn a bíróság meghallgatta White 2020-as rendőrségi vallomásának hangfelvételét, amelyben a következőket mondta: “Meglöktem egy fickót. Átesett a peremen“.

Helen Wilson bíró az ülésen elmondta, hogy bár nem találta kétséget kizáróan megállapíthatónak, hogy a gyilkosság homofóbiából elkövetett bűncselekmény volt, az akkor 18 éves White valóban meglökte Johnsont a sydneyi North Head sziklák tetején, mielőtt az szörnyethalt.

Az Associated Press szerint White volt felesége, Helen White 2019-ben azt mondta a rendőrségnek, hogy volt férje azzal hencegett, hogy meleg férfiakat ver meg. A nő hétfőn a bíróságon elmondta, hogy White akkoriban azt mondta neki, hogy Johnson maga zuhant le a szikláról.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb