Hírek

Börtönbe kerül a férfi, aki felgyújtotta egy transz nő házát

A negyvenhárom éves Lee Harrisont öt év és tíz hónap börtönbüntetésre ítélték, miután transzfóbiájától vezetve felgyújtott egy házat.

2019 augusztusában Harrison benzint locsolt egy transznemű nő birtokára egészen a postaládától az épületig, majd felgyújtotta a bejárati ajtót. Minderre néhány nappal azután került sor, hogy azt mondta a nőnek: ki foglak égetni innen.

 

Képünk csupán illusztráció.

 

Harrison már a gyújtogatás előtt is rendszeresen zaklatta az áldozatot. Az ügyész, Robert Sandford elmondása szerint Harrison a nőt annak születéskor kapott nevén szólította az utcán, és azt is mondta neki, hogy bárki, aki transz, egyszerűen zavarja őt; ez egy életstílus, amit ő választott.

Azon az estén, amikor Harrison felgyújtotta a házat, a postaládán lévő zár megakadályozta a tűz terjedését, és az egyik szomszéd képes volt rá, hogy eloltsa az ott keletkező tüzet. A tulajdonos nem tartózkodott otthon a tűz éjszakáján, a lakótársa viszont igen – számol be róla az LGBTQ Nation.

„Nem tudtam kimenekülni. Csapdába estem, mert a tűz a bejárati ajtótól terjedt, és a füst feljött az emeletre is. Akkor tényleg azt hittem, hogy hamarosan meghalok.”

A transz nő is megszólalt az esetről: „Lelkiismeret-furdalásom van, amiért a legjobb barátom akár meg is halhatott volna, hiszen engem akartak megtámadni.”

Harrisont azzal az indokkal ítélték el, hogy a ház és a szomszédok életét is kockára tette a tűzzel.

„Ezt a bűncselekményt súlyosbította, hogy az elkövető az áldozat transznemű identitásából fakadó gyűlöletből cselekedett”

– nyilatkozta Graham Reeds bíró.

Legutóbb az idei év elején, New Yorkban történt egy még ennél is elkeserítőbb eset, amikor valaki gyűlölködő, névtelen leveleket küldött egy transznemű nőnek, majd kegyetlen brutalitással végzett annak macskájával. A nő szomszédjai azzal fejezték ki szeretetüket és támogatásukat, hogy segítettek kifesteni a házát szivárványszínűre.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb