Hírek

Börtön jár a melegeknek Gabonban az új törvény szerint

 

A közép-afrikai Gabonban életbe lépett az új büntető törvénykönyv, amivel büntethetővé vált az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat – még ha az beleegyezésen alapul is. Csakhogy ez a változás már fél éve megtörtént, a júliusban elfogadott törvényre azonban csak most csodálkozott rá a nyugati világ a Reuters beszámolójával.

A Nyugat-Afrika LMBTQ-jogi helyzetével foglalkozó aktivista, Davis Mac-Iyalla a hírügynökségnek két olyan gaboni férfiről is beszámolt, akiket már az új törvény alapján tartóztattak le. A hat hónapnyi börtönbüntetéssel és jelentős (2,5 millió forintnak megfelelő) pénzbírsággal járó törvény elől csak úgy tudtak menekülni, hogy lefizették a rendőröket, akik így elengedték őket.

A gyakorlat pedig erről szól: a korrupt rendőrség ezt a törvény felhasználva tartóztatja le az embereket, hogy azok kenőpénzzel megváltsák tőlük a szabadságukat.

Az új büntető törvénykönyvvel kapcsolatban a helyi igazságügyi miniszter nem kívánt nyilatkozni, de Gabon lépésével ismét 70-re emelkedett azon országok száma a világon, ahol törvényen kívüli helyzetben van az LMBTQ közösség. (Júniusban Botswanában dekriminalizálták a homoszexualitást, így 69-re csökkent ez a szám – ami az eddigi legalacsonyabb globális mutató volt –, aztán egy hónappal később Gabonnal visszakúszott hetvenre.)

A Human Rights Watch kutatója, Neela Ghoshal elemezte az afrikai helyzetet. A kontinens 54 államából 33 országban büntethető az azonos neműek beleegyezésen alapuló kapcsolata, de 2012 óta összesen hat országban törölték el a diszkriminatív törvényeket. Emiatt úgy látja, ha lassan is, de a jó irányba tart a földrész:

„Általánosságban elmondható, hogy inkább jó irányba halad a kontinens, mint rossz irányba. Úgy vélem, a következő 10 évben sok változást fogunk látni.”

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb