Hírek

Bojkottálja a budapesti Városháza a meleg oldalakat – Eljárás indulhat!

Tegnap számolt be róla a 444.hu, hogy akadályba ütközik, aki melegjogi kérdésekben szeretne tájékozódni a Tarlós István vezette budapesti Városháza hálózatából. Nem lehet megnyitni a Budapest Pride, a Háttér Társaság vagy a Humen Online magazin oldalát, de elérhető például a Magyar LMBT Szövetség oldala. Onnan azonban már hiába navigálna tovább az olvasó számos tagszervezet oldalára, megjelenik egy üzenet, mely szerint a Fővárosi Polgármesteri Hivatal szűrési rendszere blokkolja azokat. Elérhetetlen az LMBTQI emberek számára jogsegély-, információs és lelkisegély szolgálatot működtető Háttér Társaság és az egyetlen magyar leszbikus szervezet, a Labrisz oldala is.

A Főpolgármesteri Hivatal is megerősítette, hogy számos leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex jogvédő és érdekképviseleti szerevezet honlapját blokkolják a Hivatal belső hálózatán. Ez a gyakorlat jogsértő és diszkriminatív – állapította meg a Háttér Társaság.

Budapest Főváros Tarlós István főpolgármestersége alatt elfogadott helyi esélyegyenlőségi programja kiemelt célcsoportként tekint a szexuális és nemi kisebbségekre. A Háttér Társaság sajótközleményében kiemelte: elszomorítónak tartja, hogy ennek ellenére a hivatal főosztályvezetője szerint “elvárható, hogy munkaidőben, hivatali eszközökön ne a fenti weboldalak nézegetésével múlassák az időt a munkavállalók.

 

 

Ezeknek a szervezeteknek a honlapján ugyanis több tucat olyan kutatási jelentés és szakmai anyag elérhető, amelyre a Hivatal munkatársainak is szüksége lehet az előterjesztések elkészítése során. Ráadásul a Háttér Társaság által nyújtott támogató szolgáltatások, például az egyesület Információs és Lelkisegély-, illetve Jogsegélyszolgálata a Főváros által kiadott esélyegyenlőségi jó gyakorlatok gyűjteményében is szerepelnek.

A Főpolgármesteri Hivatalban használt szoftver fejlesztője korábban nyilvános közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a “Gay or Lesbian or Bisexual Interest” kategóriába sorolt oldalak (ebbe tartoznak a korlátozás alá eső civil szervezeti oldalak) nem tartalmaznak pornográf tartalmakat, és alapból nincsenek letiltva. A tiltást tehát  szoftver felhasználójának (jelen esetben a Főpolgármesteri Hivatalnak) kifejezetten be kellett kapcsolnia.

Elképzelhető, hogy a szűrő alkalmazása nem volt szándékos, ugyanakkor az, hogy a Hivatal főosztály-vezetője nem elnézést kért a diszkriminatív gyakorlat miatt, hanem kiállt a szűrő alkalmazása mellett, mindenképpen problémás.” – mondta el Dombos Tamás ügyvivő.

Amennyiben a Hivatal nem változtat a jogsértő gyakorlaton, a Háttér Társaság az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb