Hírek

Bocsánatot kért az orvosi szervezet, amiért betegségként kezelték a homoszexualitást

 

Az Amerikai Pszichoanalitikus Társaság (American Psychoanalytic Association, APsaA) június 21-én bocsánatot kért, amiért korábban mentális betegségként tartották nyilván a homoszexualitást. A Reuters tudósítása szerint a társaság az első olyan amerikai orvosi szervezet, ami ezt hivatalosan is megtette.

A kaliforniai San Diego adott otthont a társaság 109. éves gyűlésének, ahol dr. Lee Jaffe, a szervezet elnöke a megnyitó keretében tette a történelmi bocsánatkérést.

„Hosszú időbe került felismerni a diszkriminációban játszott szerepünket, a hivatásunk által okozott traumát, és kimondani: sajnáljuk. Nehéz beismerni, hogy ez (a korábbi hozzáálás) mennyire téves volt.”

Szavait a konferencián résztvevő kétszáz ember felállva tapsolta meg. Az Amerikai Pszichoanalitikus Társaság a mentális rendellenességek listájáról csak 1991-ben törölte a homoszexualitást, akkor is csak azért, mert a diszkrimináció-ellenes törvény fenyegette őket. Ezután viszont lépéseket tettek, hogy támogassák az LMBTQ közösséget, kiálltak a házassági egyenlőség mellett vagy épp az átnevelő terápiák ellen.

Ha esetleg későinek tűnik, hogy miért csak 1991-ben törölték a listáról a homoszexualitást, akkor érdemes felidézni, hogy Egészségügyi Világszervezet (WHO) csak idén törölte a betegségek közül a transzszexualizmust.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb