Hírek

Bocsánatot kért a német védelmi miniszter a meghurcolt meleg katonáktól

 

A kétezres évek elejéig a német meleg katonákat a hadsereg diszkriminálta szexuális orientációjuk miatt. Tegnap emiatt bocsánatot kért Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter az érintettektől. A minisztérium szeptemberben egy olyan törvényjavaslatot is benyújt, amely rehabilitálja a meghurcolt meleg katonákat – különösen azokat, akiket katonai bíróság beleegyezésen alapuló azonos nemű kapcsolat miatt ítélt el.

Hivatalosan a hatvanas évek végén dekriminalizálták a homoszexualitást mind az NSZK-ban, mind az NDK-ban, de mindez lassan változott a fegyveres erőknél. A meleg katonák számíthattak arra, hogy ha kiderült az orientációjuk, akkor lefokozzák és leszerelik őket – később már maradhattak a kötelékben, de jelentősebb feladatokat ezután nem osztottak rájuk. A meleg katonákkal szembeni intézményes megkülönböztetés a mostani bocsánatkérés előtt napra pontosan húsz éve ért véget. 2000. július 3-án oldották fel azt a rendeletet, amely nyilvántartotta a fegyveres erők tagjainak orientációját.

A rehabilitáció eddig kényes témának számított, mert alkotmányos aggályok merültek fel az egykori ítéletek visszamenőleges érvénytelenítése miatt, ahogy azt a védelmi minisztérium is csak kivételes esetekben tartja megengedhetőnek. Ez az érvelés azonban egyszer már visszaütött Németországban homofób rendelkezések kapcsán: csak 2017-ben tudta – akkor már egyhangúlag – elfogadni a Bundestag azt a törvényt, amely rehabilitálta mindazokat, akiket 1945 után konszenzuson alapuló azonos nemű kapcsolat miatt ítéltek el a bíróságok. Ez a kilencvenes évek közepén még nem járt sikerrel. A civilek esetében tehát megtörtént a rehabilitáció, a katonák esetében azonban nem. Ezt a katonák arcul csapásaként minősítette Sven Bäring, a Bundeswehr meleg munkacsoportjának vezetője a Bildnek.

Két héttel ezelőtt a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) két képviselője felkérte Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi minisztert, hogy kérjen bocsánatot a megkülönböztetés miatt, amelyet a rendelet 20. évfordulóján megtett a miniszter.

„A Bundeswehr meleg tagjaival évtizedeken át igazságtalanul bántak. Szexuális orientációjuk miatt jelentős megkülönböztetésnek voltak kitéve, és hátrányos helyzetben voltak az előmenetelüktől kezdve a leszerelésükig. Őszintén sajnálom azt a gyakorlatot, amelyet az akkori politika támogatott. Bocsánatot kérek azoktól, akiknek mindezt el kellett szenvedniük.”

A bocsánatkérést és a törvénytervezetet fontos lépésnek tartja Jens Brandenburg, az FDP képviselőcsoportjának LMBTQ szóvivője. Emlékeztet ugyanakkor arra, hogy a német hadsereg queer tagjait továbbra is hátrányos megkülönböztetés éri, és ezt egy friss katonai jelentés eredményei is igazolják.

 

 

Szivárványszínű álcafestéket rendszeresít a brit hadsereg

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb