Nagyvilág

Blokkolja a skót transz-törvény módosítását az Egyesült Királyság

Noha a skót parlament pártokon átívelő, túlnyomó többséggel decemberben megszavazta, hogy az emberek 16 éves koruktól kérvényezhessék a nemük hivatalos megváltoztatását, illetve, hogy ne kelljen orvosi papír a nemi diszfória, vagyis a nemi identitás zavar megállapításához, a konzervatív párt által vezetett brit kormány hétfőn úgy döntött, a keddi ülésen megvétózza a törvényjavaslatot – számol be a BBC.

A döntés az egész Egyesült Királyságot érintené, miközben ha a brit kormány igent mond rá, az csak Skóciára lenne hatással.

A döntés azért is tekinthető történelminek, mert először használják a 35. cikkelyt, ami megakadályozza, hogy egy skót javaslat jogerősen törvénnyé váljon. A skót kormány a brit bejelentéssel egyidőben jelezte, hogy a vitatott javaslat – amelynek célja, hogy könnyítsen gyorsítson a nemváltoztatás folyamatán – blokkolására válaszul jogi lépéseket helyeznek kilátásba.

Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere szerint a brit kormány döntése „frontális támadás a demokrácia ellen.” LMBTQ-szervezetek egyöntetűen elítélték a döntést: véleményük szerint elfogadhatatlan és szégyenteljes támadás a transzneműek jogaival szemben.

 

 

A skót törvényjavaslat igazodik az Egyesült Nemzetek Szervezete által támogatott és 30 ország – köztük Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Írország és az Amerikai Egyesült Államok java – által elfogadott vezető nemzetközi gyakorlathoz” – nyilatkozta Nancy Kelley a Stonewall civil szervezet vezetője. Kelley hozzátette, hogy az Egyesült Királyság kormányának „egy olyan stratégia kidolgozására és végrehajtására kellene összpontosítania, amely javítja az LMBTQ-emberek életét„, beleértve a transzneműeket is, ahelyett, hogy „még több kárt okozna nekik„.

Elfogadhatatlan, hogy az Egyesült Királyság kormánya ilyen módon próbálja megakadályozni a skót demokratikus folyamatot, csak azért, mert nem ért egyet a skót parlament üdvözlendő döntésével, amelyet a transzneműek életének javítása érdekében hozott,” – mondta Vic Valentine, a Scottsih Trans civil szervezet vezetője. „Teljes mértékben számítunk arra, hogy a skót kormány ezt bírósági úton megtámadja.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin