Itthon

Bíróságra vitte az EU a magyar homofób propagandatörvényt

Photo: István Biernik

 

Keresetet nyújtott be az Európai Bíróságához a magyar homofób propagandatövény miatt az Európai Bizottság, ezzel végső szakaszába ért az ügyben indult kötelezettségszegési eljárás. A luxemburgi székhelyű bíróság a Népszavának megerősítette, hogy bekerült a kereset a nyilvántartásukba.

A bíróság így arról dönthet, hogy megfelel-e az uniós jognak a magyar kormány által “gyermekvédelminek” hazudott törvénycsomag, ami többek között tiltja a transzneműség és a homoszexualitás megjelenítését a médiában.

Miután tavaly június 15-én a magyar parlament megszavazta, 2021 júliusában az Európai Bizottság máris megindította az eljárást, a testület elnöke, Ursula von der Leyen pedig szégyenletesnek nevezte a törvénycsomagot.

A kötelezettségszegési eljárás hat pontban állapítja meg, hogy a magyar szabályozás szembemegy az uniós közösségi joggal, az e-kereskedelemről, az audiovizuális médiaszolgáltatásokról, a szolgáltatások és az áruk szabad mozgásáról szóló irányelvekkel, valamint az uniós adatvédelmi szabályozással.

De nem csak a homofób propagandatörvény, hanem a Meseország mindenkié című könyv miatt is kötelezettszegési eljárás indult Magyarország ellen, miután a magyar hatóságok felszólították a kiadót, hogy kerüljön a könyv borítóján feltüntetésre, a kiadvány „a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedést” mutat be. Az Európai Bizottság szerint a magyar kormány ezzel a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvet sérti meg, de emellett a szerző és a kiadó szólásszabadsághoz való jogát is is indokolatlanul korlátozza.

A luxemburgi székhelyű bíróság másfél-két év alatt hozhat ítéletet, és mivel a magyar kormány eddig is azt mantrázta, hogy a gyermekvédelminek hazudott propagandatörvény miatt nem kapja meg az uniós forrásokat Magyarország, így várható, hogy az ítéletig tartó időszakban a kormány újra felpörgeti az LMBTQ-ellenes retorikát.

 

 

13 uniós ország közös nyilatkozatban ítélte el a magyar propagandatörvényt

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin