Nagyvilág

Bíróság tiltotta meg az amerikai vallásos egyetemnek a queer diákcsoportot feloszlatását

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróság elutasította a Yeshiva Egyetem kérelmét, hogy kvázi betilthassák az intézmény LMBTQ diákszervezetét.

Az ortodox zsidó magánegyetem sürgősségi indítványában megfellebbezett egy alacsonyabb szintű bírósági végzést, amely arra kötelezte, hogy ismerjen el a klubot.

Bár Sotomayor bíró múlt pénteken ideiglenes felfüggesztést adott a határozatra, a bíróság most szerdán 5-4 arányban elutasította az indítványt. A Yeshiva Egyetem indítványának elutasítása mellett John Roberts, Brett Kavanaugh, Sania Sotomayor, Elena Kagan és Ketanji Brown Jackson bírák döntöttek.

Samuel Alito bíró – akihez Clarence Thomas, Neil Gorsuch és Amy Coney Barrett csatlakozott – írásos különvéleményében azt állította, hogy az egyetem “valószínűleg nyerne, ha az ügye elénk kerülne“.

Alito különvéleményében azt is leírta, hogy az első alkotmánymódosítás értelmében az egyetem mellett áll az LMBTQ csoport elutasításában, mondván, az “garantálja a vallás szabad gyakorlásához való jogot“, és “megtiltja az államnak, hogy a Szentírás saját preferált értelmezését érvényesítse“.

A Yeshiva Egyetem augusztus 29-én nyújtotta be a sürgősségi indítványt, miután Lynn Kolter New York-i bíró egy júniusi bírósági ítéletében arra kötelezte az egyetemet, hogy biztosítson “minden más diákcsoport számára garantált előnyöket, létesítményeket és kiváltságokat” az LMBTQ-klub számára.

Kolter kifejtette, hogy a klub elismerése nem sérti az első alkotmánymódosítás adta jogokat, mivel “egy diákcsoport hivatalos elismerése nem egyenlő a csoport üzenetének jóváhagyásával“.

A sürgősségi kérelem elutasításáról szóló végső döntést a Yeshiva Egyetem több diákja is győzelemként élte meg, köztük a végzős Molly Meisels, aki egy Twitter bejegyzésben ezt írta: “A Legfelsőbb Bíróság döntése győzelem a Yeshiva University diákjai számára, akik egyszerűen olyan alapvető jogokat követelnek, amelyek a társegyetemeken nem vitatottak“.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb