Itthon

Bíróság elé viszi a magyar homofób törvény ügyét az Európai Bizottság

Tüntetés Budapesten a magyar kormánypártok homofób propagandatörvénye ellen 2021. június 14-én / fotó: Bielik István

 

Több független brüsszeli forrásból úgy értesült a Népszava, hogy az Európai Bizottság bíróság elé viszi a magyar homofób törvény ügyét. Még ezen a héten dönthet az EU végrehajtó testülete arról, hogy utolsó szakaszba léptetik a még tavaly indított kötelezettségszegési eljárásokat.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a magyar kormány által csak “gyermekvédelminek” nevezett törvény előírásai számos uniós jogszabályba ütköznek, sértik az emberi méltóságot és a véleménynyilvánítás, valamint a tájékozódás szabadságát és a magánélet tiszteletben tartásához való jogot is.

Már a törvényjavaslat beadásakor jelezték jogvédő szervezetek, hogy a gyermekvédelminek hazudott propagandatörvény dermesztő hatással lesz a magyar társadalomra. A melegség és transzneműség “megjelenítését és népszerűsítését” betiltó törvény megszavazása óta nőtt az LMBTQI személyek elleni erőszak, és az oktatási intézményekben az LMBTQI témák további tabusítását tapasztalták mind a diákok, mind az oktatásban dolgozók.

A törvény mellett a Bizottság kifogásolja, hogy a magyar hatóságok a Meseország mindenkié című gyermekkönyv esetében figyelmeztetés elhelyezését írták elő, ami korlátozza a szerzők és könyvkiadók véleménynyilvánítási szabadságát, és indokolatlan, a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetést alkalmaz.

A brüsszeli testület mindkét ügyben tavaly júliusban kezdett kötelezettségszegési eljárást, amely mostanra elért a bírósági szakaszba.

Ezeken túl az Európai Bizottság az uniós hírközlési szabályokkal ellentétesnek minősítette a Médiatanács döntését, amivel megvonták a Klubrádió frekvenciáját – ezt erősen aránytalannak és átláthatatlannak tartják.

Miután a magyar kormány érdemben nem reagált a Bizottság aggályaira, az Európai Unió Bíróságához fordulnak. A bíróság másfél-két év alatt hozhatja meg az ítéletet, azt a vesztes félnek kötelező végrehajtania, különben pénzbírság vár rá.

 

 

Nem hallgatunk – Négy emberi jogi aktivista a homofób törvény jövőjéről

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb