Lifestyle

Bilincseld le biciklidet – így óvd a tolvajoktól!

Tegye fel a kezét, akinek már lopták el a biciklijét! Meglepődnénk, hányan tennék meg ezt a mozdulatot, ugyanis kerékpáros barátaink egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve. Igaz, pont nem igazán bicikliszezon van, az ünnepek utáni időszak azonban jól szolgálhat a megfelelő védőeszközök beszerzésére.

Magyarországon elég régen, 2012-ben vizsgálták utoljára, hány kerékpárlopás történik hazánkban. Akkor a tizedfordulóhoz képest 18 százalékkal nőtt a tolvajlások száma, összesen 626 millió forintos kár keletkezett. Gondoljunk bele, mi lehet a helyzet most, 4 évvel később. Nem véletlen, hogy a zár- és lakatgyártó cégek újabb és újabb ötletekkel állnak elő, nem egy start-up vállalkozás specializálódik erre.

 

 

Annak idején csak sodronyzárakat lehetett kapni, ám akkor azok még hasznosnak bizonyultak. Manapság már senkinek sem ajánlják a spirál- és kábelzárakat, de az U-lakatok is egyre megbízhatatlanabbak. Míg előbbieket egy csípőfogóval is le lehet vágni, utóbbinak fűrésszel esnek neki a tolvajok. Persze az U-lakatokból sokfélét kapni: több tízezer forintért a fagyasztásnak, savaknak, feszítésnek és más kínzásoknak is ellenálló fémötvözetből készült zárhoz is hozzájuthatunk. Ha fűrésszel támad valaki, akkor azonban csak idő kérdése a lakat levétele. Éppen ezért az U-lakatokkal ellátott bicók inkább a pincékben, garázsokban és tárolókban vannak veszélyben. Na, de itt jönnek képbe az újító start-upok.

Daniel Idzkowski, egy San Franciso-i fiatal titka, hogy elfogadta: az akkumulátoros fűrészek ellen nincs mit tenni, hiszen előbb-utóbb ki lehet vele kezdeni a zárakat. Ezt belátva ahelyett, hogy egy mindennek ellenálló fémötvözeten kezdett volna dolgozni, megalkotta a visszavágó U-lakatot, amelynek belsejébe könnygázt vezetett. A projektről videót is közölt az interneten. A felvételen jól látható, ahogy a lopással próbálkozó személyek elkezdik fűrészelni a zárat, a könnygáz előtör, a tolvaj pedig fejvesztve menekül a helyszínről. A SkunkLockból 2017 nyarán már bárki rendelhet a tervek szerint.

[infobox]

Tippek tolvajok ellen:

– Mindig zárd a bringád
– Ruházz be egy legalább 6-7 ezer forintos, erős lakatra
– Ne tárold folyosón a kerékpárt, mindig forgalmas helyen zárd le
– A vázat és a hátsó kereket együtt rögzítsd egy nehezen elmozdítható tárgyhoz
– Ha teheted, rögzítsd le mindkét kereket
– Lehetőség szerint kösd össze más kerékpárral a biciklidet
– Tedd a váltókat a legnehezebb fokozatra
– Vegyél le minden mozdítható tartozékot
– Írd fel a kerékpár vázszámát, készíts fotót biciklidről
– Ha másik lakat került a biciklidre, azonnal hívd a rendőrséget

[/infobox]

 

Addig is az úgynevezett Abus Bordo hajtogatós lakatok maradnak a legjobb megoldások. A legújabb ezek közül az amerikai Seatylock által fejlesztett Foldylock kompakt zár, amely hat részből áll és 80 centi hosszú. Mint egy asztalosok által használt collstokot, ezt is 20 centire össze lehet hajtogatni, így könnyen cipelhető. A rozsdamentes acélból készült, szilikonnal bevont szerkezet mindössze egy kilós, és mivel a zárat nyitó kulcsot az autóiparban használt kulcsokról mintázták, tolvajkulcsot sem könnyű készíteni hozzá. A Foldylockot szintén jövőre, áprilistól lehet megrendelni 14 ezer forintért, ám más, szintén hatékony hajtogatós zárakhoz ma is könnyen hozzájuthatunk.

A következő bicikliszezonban tehát kevésbé kell tartani a tolvajoktól, ám nem csak a különböző zárakkal lehet tenni a bűnözők ellen.
Arra is célszerű odafigyelni, hogy kerékpárunkat minél masszívabb tárgyhoz kössük hozzá. Mivel még elég kevés bekamerázott, nyilvános biciklitároló van Budapesten, és azok is inkább a külvárosban, érdemes forgalmas helyen hagyni kétkerekű járművünket. Hasznos, ha kerékpárunkra biztosítást is kötünk, hiszen ha azt mégis sikerül elkötnie valakinek, a keletkezett kár mindenképpen megtérül. Fontos, ha óvatlanok vagyunk, és biciklinket ellopják, ne egyedül akarjunk a tolvaj nyomára bukkanni. Lopás esetén hívjuk a rendőrséget! Munkájukat merőben megkönnyítheti, ha korábban feljegyezzük a kerékpár alvázszámát.

 

Máthé Bence

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb