Nagyvilág

Biden az első, aki a transzneműeket is megemlítette a beszédében

fotó: Andrew Harnik / AP

 

A megválasztott amerikai elnök, Joe Biden tegnap a lakóhelyén, a Delaware államban található Wilmingtonban mondta el győzelmi beszédét, miután kiderült, ő az elnökválasztás győztese. A demokrata politikus 74 millió szavazattal nyert, soha senkire nem szavaztak még ennyien az USA-ban.

Beszédében elmondta, hogy eljött az ideje a sebek begyógyításának és a szisztematikus rasszizmus felszámolásának, de az első feladata a világjárvány kezelése lesz. Köszönetet mondott a támogatóinak, köztük az LMBTQ közösség tagjainak, és Biden először említette elnöki győzelmi beszédben külön a transzneműeket is.

„Büszke vagyaok arra a kampányra, amit felépítettünk és amit folytattunk. Büszke vagyok arra az összefogásra, ami együtt tettünk, ami a legszélesebb és a legsokszínűbb koalíció a történelemben.

Demokraták, republikánusok, függetlenek. Progresszívek, mérsékeltek, konzervatívok. Fiatalok, idősek. Nagyvárosiak, külvárosiak, vidékiek. Melegek, heteroszexuálisok, transzneműek. Fehérek. Latinók. Ázsiaiak. Őslakos amerikaiak. És azokban a pillanatokban, amikor a legrosszabbul álltunk, az afro-amerikai közösség újra mellém állt. Mindig támogattak, ahogy én is fogom őket. Már az indulásnál elmondtam, olyan kampányt akarok, amely képviseli egész Amerikát, és úgy gondolom, ezt tettük. És most ilyen kormányt is akarok.”

 

 

Biden szavai Barack Obama 2008-as győzelmi beszédére rímelnek, akkor Obama volt az első megválasztott elnök, aki a beszédében megemlítette a meleg közösséget.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb