Hírek

Bibliai idézettel küzdenek olasz keresztények a homofóbia ellen

A homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnap minden évben május 17-e, és a világnapot 2005 óta Magyarországon is ünnepeljük. Egy olasz LMBTQ keresztény hálózat különleges lépéssel készül erre a napra.

 

 

A Progetto Gionata szervezet online szavazást indított arról, hogy melyik bibliai idézetet lenne a legalkalmasabb a világnapon tartott egyházi szertartásokhoz és virrasztásokhoz. Az eredmények szerint Ésaiás próféta könyvének 43:1,4 versét választották a legtöbben.

“Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! Mivel drágának tartalak, és becsesnek, mivel szeretlek.”

Itthon is működik a Keresztények a melegekért mozgalom, hogy megszűnjön a katolikus egyház és az LMBTQ-társadalom közötti óriási távolság, de Magyarországon így is furcsának tűnhet, hogy a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnapon virrasztásokat tartanak a templomokban. A szokás 2007-ben indult az olaszországi Firenzéből – Matteóért, egy tinédzser fiúért imádkoztak, aki az iskolai zaklatások elől öngyilkosságba menekült.

“Azóta Olaszországban és szerte a világon különböző hátterű keresztények gyűlnek össze minden évben imádkozni, emlékezni minden áldozatra, és elképzelni egy világot, ahol véget ért a diszkrimináció”

– áll a Progetto Gionata közleményében. A választott idézet is ezt a célt szolgálja, emlékeztetve arra, hogy az Úr mindenkit szeret és becsül szexuális orientációtól függetlenül.

 

 

hirdetés
Previous post

Történelmet írt a HIV-aktivista transz szépségkirálynő

Next post

Mennyit változott az idők során a coming out? - Interjú Takács Máriával és Waliduda Dániellel