Hírek

Bibliai idézettel küzdenek olasz keresztények a homofóbia ellen

A homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnap minden évben május 17-e, és a világnapot 2005 óta Magyarországon is ünnepeljük. Egy olasz LMBTQ keresztény hálózat különleges lépéssel készül erre a napra.

 

 

A Progetto Gionata szervezet online szavazást indított arról, hogy melyik bibliai idézetet lenne a legalkalmasabb a világnapon tartott egyházi szertartásokhoz és virrasztásokhoz. Az eredmények szerint Ésaiás próféta könyvének 43:1,4 versét választották a legtöbben.

“Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! Mivel drágának tartalak, és becsesnek, mivel szeretlek.”

Itthon is működik a Keresztények a melegekért mozgalom, hogy megszűnjön a katolikus egyház és az LMBTQ-társadalom közötti óriási távolság, de Magyarországon így is furcsának tűnhet, hogy a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnapon virrasztásokat tartanak a templomokban. A szokás 2007-ben indult az olaszországi Firenzéből – Matteóért, egy tinédzser fiúért imádkoztak, aki az iskolai zaklatások elől öngyilkosságba menekült.

“Azóta Olaszországban és szerte a világon különböző hátterű keresztények gyűlnek össze minden évben imádkozni, emlékezni minden áldozatra, és elképzelni egy világot, ahol véget ért a diszkrimináció”

– áll a Progetto Gionata közleményében. A választott idézet is ezt a célt szolgálja, emlékeztetve arra, hogy az Úr mindenkit szeret és becsül szexuális orientációtól függetlenül.

 

 

hirdetés
Previous post

Sztárok álltak kamera elé úgy, mintha azonos nemű párjuk lenne

Next post

Mennyit változott az idők során a coming out? - Interjú Takács Máriával és Waliduda Dániellel