Kultúra

Betűtészta: Sokszínű szivárványok

Nem egy magyar vonatkozású, meleg témájú könyvet mutattunk már be a Humen Magazin oldalain, de a sor úgy tűnik, nem akar véget érni – a legnagyobb szerencsére. Bár a homofóbia mindig is kényes kérdés volt kis hazánkban, úgy néz ki, hogy a könyvkiadók kellően szabadon gondolkoznak. A Könyvmolyképző Kiadó egész sorozatot szentelt az ilyen kiadványoknak Szivárvány sorozat címmel – ennek egy kiadványával, Rácz-Stefán Tibor Fogadj el! című könyvével már megismerkedhettetek előző számunkban –, a Scolar pedig most adott ki egy világsikert, aminek történelmi sztorija egy meleg költő verse körül forog. Négy könyv májusra.

171995596

Róbert Katalin: Szívből, színből, igazán

Róbert Katalin könyve, a Szívből, színből, igazán Rácz-Stefán Tibor könyvéhez hasonlóan az Aranymosás pályázatnak köszönhetően kerülhetett a könyvespolcokra. A regény egy különös szerelmi háromszög történetét meséli el, ám mielőtt pajzán gondolataink támadnának, azonnal hessegessük is el őket. A regényben egy fiú és egy lány ugyanazt a fiút szeretik, a szokatlan szituációt pedig csak bonyolítja, hogy egy testvérpárról van szó. De ki választ kit? És ki hogyan sérül? Érdekes erkölcsi és morális kérdések egy debütáló írótól, egy roppant furcsa szituáció feldolgozásában.

borito_szivbol_szinbol

Ryan Loveless: Ethan és Carter

Némileg komolyabb történet az Ethan és Carter Ryan Loveless tollából. Carter fiatalon elhagyja a nyüzsgő Los Angelest, ami elsőre furcsa lehet, hiszen huszonévesen ki ne vágyna inkább a nyüzsgő, lehetőségekkel teli világvárosba, ám Carter esete más. A Tourette-szindrómás, tikkelő meleg fiú betegsége miatt teljesen antiszociálissá vált, magányából viszont hamarosan kirántja a szomszéd Ethan, aki viszont agysérüléssel küzd. A szerző számos komoly kutatást végzett az agykárosult fiú karakterének felépítése céljából, Carter esetét viszont nem kellett kutatnia – hiszen ő maga is a Tourette ellen harcol. Az Ethan és Carter ezért is lehet a könyvsorozat egyik legértékesebb darabja: nem a homoszexualitás benne a lényegi pont, hanem két beteg ember kapcsolata.

Ryan Loveless - Ethan és Carter

Timothy Kurek: Kereszt a szekrényben

Timothy Kurek könyve, a Kereszt a szekrényben – ha a címből nem jöttetek volna rá – ismét a katolicizmus és a melegség témáját dolgozza fel, igaz, néhány frissítő csavarral. A vallásos és homofób Timothy megismerkedik egy szülei által kitagadott leszbikus lánnyal, és annak érdekében, hogy átérezze a lány problémáját, egy éven keresztül ő is melegnek adja ki magát környezetében. Bár az alapsztorit mozgató fantázia science-fictioni határokat ver ökölbe szorított kézzel, frissítő élmény lehet egy fiatal katolikus rádöbbenése arra, hogy milyen bánásmód érheti a melegeket a 21. században (is), és hogy mennyire eltűnhet a szeretet és az elfogadás a keresztény hitben.

borito_kereszt_a_szekrenyben

Alan Hollinghurst: Más apától
A meleg témájú könyvek a Scolar kiadó számára sem idegenek. A Más apától című regényben egy szövevényes, nagyívű sztorit ismerhetünk meg egy meleg költőről és költeményéről, valamint egy családról, melynek sorsát a 20. század elejétől egészen napjainkig követhetjük végig. Cecil Valance 1913-ban ellátogat jóbarátja, George birtokára, ahol megírja Két Hold című költeményét, melyet bár a vendégfogadós húgának, Daphne-nak ajánl, George mégis azt gyanítja, hogy a szerelmes sorok valójában őt illetik. Cecil hamarosan elveszi Daphne-t, aki tragikusan gyorsan válik özveggyé a háború miatt. A nő ezután hozzámegy Cecil testvéréhez, ám család és gyerekek ide vagy oda, nem lesz újra boldog. A vers hamarosan híressé válik, a két család története pedig egyre több embert érdekel. A történelem pedig érdekes titkokat rejt. A regényt a New York Times mellett olyan lapok is az egekbe magasztalták, mint az Observer vagy a The Telegraph.

Alan Hollinghurst - Más apától

Szerző: Kanicsár Ádám András

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb