Nagyvilág

Betiltottak egy török videoklipet, mert két férfi szerepel benne

A hatóság súlyos pénzbüntetést helyezett kilátásba a klip sugárzása esetén.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mabel Matiz (@mabelmatiz)

 

A török médiahatóság, az RTÜK egyenként felhívta az összes zenei csatorna figyelmét arra, hogy ne sugározzák Mabel Matiz június 30-án megjelent új klipjét. Ennek oka, hogy a szerelmesekről szóló ballada ugyan nem említ konkrét nemeket, de a klipjében két férfi látható.

A döntésről a szabályozó testület tagja, az egyik ellenzéki pártot képviselő İlhan Taşçı számolt be, írja az Ahval hírportál. Taşçı szerint szándékosan nem formális betiltás történt, mert így szükség esetén visszaléphet a médiahatóság.

A Karakol (Rendőrőrs) című dal szövege egy tiltott szerelemről szól, például olyan sorokkal, hogy „kihallgattak, de nem árultam el a nevedet.” (A videót érdemes az angol felirat bekapcsolásával elindítani.)
Konzervatív csoportok azzal támadják most az énekest, hogy normalizálni akarja a homoszexualitást. Said Ercan író a Twitteren azon örvendezett, hogy miután társaival tiltakoztak, a hatóság súlyos pénzbüntetést helyezett kilátásba a klip sugárzása esetén.

Törökországban a múlt hónapban több mint tíz LMBTQ rendezvényt tiltottak be a hatóságok, köztük az isztambuli pride felvonulást, ekkor több mint 500 aktivistát vettek őrizetbe, emlékeztet a tiltás kapcsán a KaosGL jogvédő szervezet. Utalva ugyanakkor a klipben feltűnő virágra, azt mondják: „Mabel Karakol című dala egy olyan szegfű, amely a gyűlölet és az erőszak spiráljának közepén is kivirágzik.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb