Lifestyle

Beszélgetés Vitalina Koval ukrán LMBTQ aktivistával

Vitalina Koval az LMBT Történeti Hónap keretében Budapestre érkezik, hogy személyesen mesélje el nektek a történetét. Gyertek, kérdezzétek, ismerjétek meg ezt a bátor embert!

Vitalina rövid előadását követően Antoni Rita beszélget vele aktivizmusról, bátorságról, női és LMBTI+ jogokról a Magvető kávézóban (Budapest, 7. kerület, Dohány utca 13.) február 23-án szombaton, 19 órától.

A Facebook-esemény IDE kattintva érhető el.

Vitalina mindig is pozitív változást akart elérni. Hihetetlen energiával segíti otthona, Ungvár LMBTI lakosait. Más aktivistákkal együtt azonban ő is szélsőjobboldali csoportok erőszakos támadásának áldozata lett, csupán azért, mert felemelte hangját a gyűlölet ellen.

 

2018. március 8-án Vitalina nőnap alkalmából békés tüntetést szervezett a nők és az LMBTI személyek jogaiért. A rendőrség biztosította őt és a többi tüntetőt, hogy biztonságban lesznek.

A tüntetés napján egy csoport sértéseket kiabált és vörös festéket szórt, Vitalina pedig vegyi anyag okozta égési sérüléseket szenvedett a szemén. Támadóit rövid ideig fogva tartották, de néhány órával később már kiengedték őket. Ezután Vitalina és mások további fenyegetéseket kaptak, két aktivista pedig arról számolt be, hogy megverték őket.

A támadások egy olyan ukrajnai szélsőjobboldali csoportok által elkövetett szélesebb körű erőszak- és megfélemlítési hullám része, akik szerint a Vitalina és társai által támogatott inkluzív értékek „egészségtelenek”. Azonban Vitalina és a hozzá hasonló emberi jogvédők nem adják meg magukat a félelemnek és a gyűlöletnek.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb