Lifestyle

Berencsi Eszter – „Az az érzésem, hogy kriminalizálnának bennünket”

Magyarországon egy új törvénytervezettel ellehetetlenítenék a transznemű személyeket abban, hogy hivatalos formában is megváltoztathassák nemüket. A transz közösség elleni harc nem új Magyarországon, de most új, szomorú mérföldkőhöz érkezett. Transzvélemény című sorozatunkban transznemű emberek mondják el véleményüket a történtekről és magyarázzák el, hogy miért is olyan fontos, hogy valaki személyiében is az legyen, akiként boldogan tud élni.

 

Fotó: Ádám Dóra (@doti_icon)

 

Sorozatunk következő szereplője Berencsi Eszter, transznemű nő és aktivista.

Miért fontos, hogy egy transznemű ember hivatalos is nemet tudjon változtatni?
Mert az életének alapvető része. Nem kell szerintem hosszasan taglalnom azt, hogy az embernek nem csak joga, hanem igénye is, hogy önazonos nevet és nemet viseljen. Ha valakinek összeegyeztethetetlen a dokumentumaiban feltüntetett neve és neme, akkor az előbb vagy utóbb súlyos ellenérzést fog az egyénben szülni, ami miatt sérül a személyisége, és egyre kisebb eséllyel fog boldogulni a világban. Márpedig az államnak és nekünk embereknek mi más lenne a legfőbb érdekünk, ha nem az, hogy az ország telis-tele legyen boldog és sikeres emberekkel? Emellett a nem jogi dokumentumokban való elismerése megadja a lehetőséget, hogy megkülönböztetésektől mentes életet éljen.

Milyen helyzetekben lehet kényelmetlen, kínos vagy éppen szülhet problémát az, ha valaki nem tudja megváltoztatni a nemét hivatalos okiratokon?
Amióta megváltozott a nemem és a nevem, azóta nincs probléma. De egy nem éppen elfogadó munkahely, a diszkriminációt alkalmazó vállalkozó, vagy ellenőrzést végző hatósági személy, szolgáltatások kötése, postai küldemény átvétele, egyetemi dokumentumokkal való bravúrok, vagy egészségügyi ellátás… Ezek mind-mind olyan szituációk és helyzetek, ahol bizony egy transznemű személynek fel kell fednie az állapotát, kitéve magát a vele szemben álló ítéleteknek.

Tudsz saját példát is mondani?
Persze, számtalant. Nekem a legkellemetlenebbek a határátkelések. Sokunk már nem is emlékezhet arra, hogy milyen procedúrával járt régen egy határátkelés, mert az európai határok már szabadak és könnyen átjárhatók. Viszont vannak még olyan határok Európában, illetve utazhatunk kicsit távolabb, ahol bizony nemcsak a sor hosszú, hanem komoly útlevél kontroll és vámvizsgálat folyik és legalább tíz percet kell társalogni az adott ország tisztviselőjével. A határátkelés eleve egy stresszes folyamat, még ha tudjuk is, hogy minden rendben lesz. Hát ha még egy idegen országban, idegen rendőrnek kell megmagyaráznod ezt a helyzetet, az egészen ijesztő.

Nekem konkrétan mindig a magyar szervekkel volt a legnagyobb problémám, mert nem akartak hazaengedni, amíg el nem magyarázom, miért ül a kocsiban egy “hölgy”, és a dokumentumaimon miért van egy “úr.”

Mit szólsz a törvényjavaslathoz? Hogy érintett téged és miért veszélyes a közösség számára?
Az alkotmányosságát és normativitását vizsgáljuk majd eleget a jövőben. Szerintem elsősorban embertelen. Számomra elfogadhatatlan, hogy az előterjesztő minisztérium a parlamenti vita során az indoklás közt említette azt, hogy a transznemű személyek börtönbe kerülése esetén van ennek nagy jelentősége. Ezzel nekem nem kicsit az az érzésem, hogy kriminalizálnának bennünket, és a franc se tudja, hogy büntetendő lesz-e az állapotunk a későbbiekben. Egészen jogi nonszensz, hogy egy jogi dokumentumban egy szigorúan szenzitív egészségügyi adatot kívánnak feltüntetni, konkrétan azt, hogy a szülész mit látott a lábam között az első pillanatban. A jogi dokumentumokban csak jogi események rögzíthetők, és a jogi események nem lehetnek megváltoztathatatlanok. Ezt az Alkotmánybíróság is kimondta többször is: konkrétan azt is, hogy a transzszexuális személyeknek korlátozhatatlan emberi alapjoga a nevének és nemének megváltoztatása. Ezek az egyetemes emberi jogokra hivatkozva születtek meg.

A nem megváltoztatásának eljárásának soha nem volt a célja a biológiai nem megváltoztatása, csupán meg kívánta erősíteni az egyén magánélethez és méltósághoz való jogát. Ezt az eljárást azért hozták létre, hogy e piciny közösségnek biztonságot adjon gyűlölködő csoportokkal és az állam esetleges túlhatalmával szemben.  De ha ezt a törvényjavaslatot elfogadják, akkor nem csak az az egészen biztos, hogy azok, akik eddig nem változtatták meg a nemüket, ki lesznek téve ezeknek a veszélynek, de még arra is teremtődhet precedens, hogy az elmúlt évtizedekben sikeres tranzíciót lefolytató egyének erőfeszítései a porba hullhatnak, akik lehet, hogy ma már sikeresek a munkájukban, sikeres családapák, családanyák, és egyszerűen boldog emberek.

 

Kanicsár Ádám András
Instagram: @kanicsar

 

 

Tálos Atanáz – „Sokakban ez a kilátás akár öndestruktív késztetéseket is ébreszt”

 

Ördög Ivett – „Ez a disszonancia, ha nincs kezelve, súlyos lelki problémákhoz tud vezetni”

 

Ónodi Adél – „Valamikor azt hiszik, hogy viccelsz vagy okiratot hamisítottál”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb