Nagyvilág

Beperelték Montenegrót az azonos nemű párok élettársi kapcsolata miatt

A montenegrói LGBT Forum Progres pert indított Montenegró állam ellen az azonos nemű párok élettársi kapcsolatáról szóló törvény diszkriminatív alkalmazása miatt – olvasható a civil szervezet közleményében. A diszkrimináció a törvény azon szakaszára vonatkozik, amely nem teszi lehetővé, hogy a montenegrói állampolgárok a külföldön kötött élettársi kapcsolatukat Montenegróban is elismerjék és nyilvántartásba vegyék.

A helyeztet elsősorban az okozza, hogy számos kulcsfontosságú törvény nincs összhangban az élettársi kapcsolatról szóló törvénnyel, elsősorban a különféle nyilvántartásokról szóló törvények, nyilvánvaló és egyértelmű hátrányos megkülönböztetést eredményezve így az ilyen helyzetben lévő azonos nemű párok és a jelen ügy felperese számára.

A per körülményei és a rendszerünkben jelenleg uralkodó törvénytelenség egyértelműen jelzik, hogy a montenegrói megközelítés és a törvény elfogadását követő eljárások nem hoztak előnyöket az azonos nemű párok számára, annak ellenére, hogy azt minden állami fórumon megígérték” – írja a közleményben John M. Barac, a szervezet vezetője.

A tény, hogy az illetékes intézmények – szándékosan vagy sem – elmulasztották elfogadni a vonatkozó jogszabályokat és összehangolni az azonos nemű párok élettársi kapcsolatáról szóló törvény zökkenőmentes végrehajtásához szükséges vonatkozó jogszabályokt, egyértelműen jelzi, hogy jogbizonytalanság alakult ki, és ennek következményei ellentétesek az egyenlőség, a jogállamiság, a jogbiztonság, a megkülönböztetés tilalma, a nemzetközi jog elsőbbsége és minden más nemzetközi egyezmény alkotmányos garanciáival.

Ily módon Montenegró állam nemcsak egy zavaros, absztrakt és bonyolult, precedens nélküli döntéshozatali struktúrát hozott létre, hanem nem teremtett méltányos egyensúlyt az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikke alapján, és így nem biztosított megfelelő jogi keretet az azonos nemű párok egyesülésének elismerésére és védelmére, de a törvény előtti egyenlőséghez való garantált jogára sem. “Úgy véljük, hogy most az igazságszolgáltatás kötelessége, hogy korrigálja a végrehajtó és a törvényhozó hatalom által elkövetett és aktívan alkalmazott igazságtalanságot” – üzeni az LGBT Forum Progres.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb