Utazás

Benidorm – A végtelen homokos tengerpart hazája

Végtelen fehérhomokos tengerpart és felhőkarcolók sokasága – a valenciai Benidormban egy kicsit úgy érezhetjük magunkat, mintha egyenesen a Miami Vice-ba csöppentünk volna, csak épp nem kell átrepülnünk egy óceánon. A Costa Blancán elhelyezkedő város azoknak való, akik kedvelik a pezsgést és szeretik a csillogó turistanegyedeket, de közben romantikus óvárosi sétákra is vágynak, és persze emellett nagyokat szeretnek bulizni is.

Benidorm felemelkedése a 18. században kezdődött meg, amikor az ottomán és a berber kalózok sok száz évnyi fosztogatása után végre béke köszöntött rájuk: a település lakói innentől kezdve tökélyre fejlesztették a mórok által behozott halászati technikákat, és ezáltal a benidormi halászok egész Spanyolországban nagy hírnévre tettek szert. AZ 1960-as években azonban kezdett leáldozni a csillaguk, és a város vezetése ekkor arra az elhatározásra jutott, hogy a turizmusba kellene nagyobb összegeket fektetniük – ez a döntésük pedig finoman szólva is megtérült az elmúlt évtizedekben. Habár volt egy időszak, amikor elsősorban az ideutazó brit turisták sörgőzös duhajkodásaitól volt hangos a város, ez mostanra megváltozott, és a kikapcsolódni vágyó családoktól a nyugdíjasokon át a jelentős számú LMBTQ utazóig nagyon sokféle emberrel találkozhatunk.

Ezek a történelmi változások természetesen rajta hagyták nyomukat Benidormon. Az óvárosban mediterrán házacskákat és szűk kis macskaköves utcákat találunk, a tengerparti sétányt pedig hófehér kőkorlát övezi. A templomokban organikusan él együtt a középkor ódon világa és a barokk díszítettsége. A színes, kicsit már modernebb házak Kubát idézik, a már említett turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően pedig a világon itt a legmagasabb az egy főre jutó felhőkarcolók száma – természetesen az állandó lakosokkal számolva.

A városban évente több millió turista fordul meg, ami részben annak köszönhető, hogy gyakorlatilag az egész település rájuk specializálódott: hotelek és egyéb szállások, változatos szórakozási lehetőségek sora és nem is egy, hanem kapásból három gyönyörű strand – a Poniente, a Levante és a Mal Pas – várja az ide látogatókat. A tengerparton heverészés mellett több fantasztikus élményparkba is ellátogathat, akinek ahhoz van kedve: a Terra Miticában különböző hullámvasutakat próbálhatunk ki, az Aqualandia egy klasszikus aquapark, míg a Mundomar és a Terra Natura a delfinek, madarak és egyéb állatok szerelmeseinek nyújt örök élményeket. A programlehetőségek mellett természetesen a szállások is igen sokszínűek. A lenyűgöző látványt nyújtó partmenti szállodasoron kívül bérelhetünk kisebb-nagyobb apartmanokat is, és rengeteg a kifejezetten melegbarát szálláshely, valamint a gyerekmentes hotel is.

A szállásokon kívül Benidorm más szempontból is valódi melegparadicsom: a legtöbb „szivárványos” bárt és kávézót az óvárosban találjuk, de mindenhol máshol is rengeteg melegbarát hely van. Emellett a város központjától 6 kilométerre található a Raco del Conill nevű nudista strand, ahol sokféle izgalmas élményben lehet részünk. Természetesen az évente megrendezett Benidorm Pride-ra is tömegével özönlenek a bulizni vágyó turisták, ami részben valószínűleg annak is köszönhető, hogy a nagyszabású partik egy része ingyenesen látogatható.

Ország: Spanyolország

LMBT jogok: 2005 óta egyenlő házasság és örökbefogadási lehetőségek

Átlagos nyári időjárás: 28-32 ⁰C átlaghőmérséklet, enyhe hőingadozás

Időeltolódás: nincs

Utazás: közvetlen repülőjáratok Alacantba, átszállással Valenciába

Bejutás a városba: az Alicante reptérről 50 perc alatt érnek a buszjáratok Benidormba, míg Valenciából 2-3 óra alatt vannak ott a vonatok

LMBTQ események, egyéb fesztiválok:

2017. május 25–27. Benidorm Pink Weekend

2017. július 27–30. Low Festival

2017. augusztus 19–20. Iberia Festival

2017. szeptember 4–10. Benidorm Pride

 

hirdetés
Previous post

Június elején érkezik a Heyday!

Next post

A sikamlós síkosító