Életmód

Bemutatkoznak a Tetovált Állatmentők

Még manapság is sokan úgy gondolnak a tetovált emberekre, hogy ők nem éppen a „jók” és a „rendesek”, hanem mondhatni a rosszfiúk. Viszont vannak esetek, amikor kiderül a nyilvánvaló, hogy bizony a tetovált emberek sem „rosszak”, és semmivel se másabbak, mint a nem tetováltak: például amikor elhivatott állatvédőként tűnnek fel. A Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesület tagjai és önkéntesei pont ilyenek. 

A Tetovált Állatmentők 2010-ben alakult, igaz, akkor még Budapesti Állatmentőknek hívták őket. Hivatalosan 2011-ben vették fel az új nevet. Főleg Budapesten és Pest megyében tevékenykednek, de ha úgy adódik, az egész országban a bajba jutott állatok segítségére sietnek. Sokakban joggal merülhet fel a kérdés, hogy minek kellenek állatmentők, hiszen van már állatvédelmi törvény, ott vannak a hatóságok, és amúgy is, ezen a téren nagyon sokat fejlődött a társadalom és az állatokhoz már teljesen máshogy viszonyulnak az emberek, mint akár csak pár évtizeddel ezelőtt.

Szerencsére valóban tapasztalható fejlődés ezen a téren, de sajnos egyre több esetre derül fény, amikor muszáj az állatmentőknek akcióba lépniük az állatok védelmében. Az esetek többségében bejelentés alapján mennek ki, de előfordul, hogy az egyesület tagjai fedeznek fel segítségre szoruló állatot. Természetesen nem csak kutyák mentésével foglalkoznak, de a legtöbb mentett állat a kutyák közül kerül ki. A fajtamentőkkel szerencsére jó kapcsolatban vannak, így sok fajtatiszta kutya további gondozását át tudják adni nekik. A hivatalos szervekkel (rendőrség, jegyzők, polgármesteri hivatalok) is nagyon jó a kapcsolat alakult ki mára, kölcsönösen számíthatnak egymásra, ha segítség kell. A Tetovált Állatmentők az amúgy is túlterhelt hivatalos szervek válláról leveszik az állatmentéssel kapcsolatos terheket, és még szakszerűen is tudnak foglalkozni a mentett állatokkal.

Vannak esetek, amikor az állatok tulajdonosai belátják, hogy nem tudnak megfelelően gondoskodni kedvencükről, és teljes mértékben együttműködnek az egyesülettel, de sajnos vannak olyanok is, amikor erőszakosan lépnek fel ellenük. Ezért az esetek 90 százalékában eleve hatósági segítséget kérve mennek ki a helyszínre, és kiszállás előtt próbálnak minél több hiteles információt is beszerezni, hogy ne érje őket meglepetés. Évek óta ügyeletet tartanak szilveszterkor, ami kritikus időszak, hiszen ilyenkor nagyon sok kutya megriad és megszökik a petárdázások miatt. Ezen kutyák gazdikhoz való visszajuttatásában is segít az egyesület.

Az állatmentés mellett fontosnak tartják a felelős állattartásra való nevelést is, ezért 2011 óta Budapesten több oktatási intézménybe járnak rendszeresen előadásokat tartani, hiszen a fiatalok lesznek a jövő állattartói. Sokan nem tulajdonítanak jelentőséget annak, ha valaki állatokat kínoz, pedig egyre több tanulmány és vizsgálat bizonyítja, hogy azok az emberek, akik állatokat kínoznak, nagyon nagy valószínűséggel más szörnyűségeket is képesek elkövetni és sok gyilkosról kiderül, hogy korábban állatokat is kínzott. Az egyesület több más szervezettel közösen ezért is követeli a jogi szabályozás szigorítását és alkalmazását.

Sokakban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy az egyesület miből biztosítja a működéséhez szükséges anyagi hátteret, hiszen ha csak az állatorvosi költségeket nézzük, nem kis összegekről van szó. Jelenleg az államtól nem kapnak semmilyen támogatást, ezért igazából csak adományokból tudnak anyagi forrást szerezni. A legjelentősebb forrásuk az SZJA 1%-os rendelkezésekből jön, emellett természetesen vannak eseti támogatások, és azért cégek is szoktak nekik adományozni. Sajnos itthon a vállalkozások nem tudnak olyan mértékben jótékonykodni, mint külföldön, de azért erejükhöz mérten igyekszenek segíteni. Az egyesület egy rehabilitációs központ létrehozásán fáradozik, hiszen sok mentett állat a fizikai sérüléseken kívül komoly lelki, mentális sérülést is szenved, emiatt nem lehet rögtön befogadóknál elhelyezni őket.

Tudom, hogy nagyon sok olyan terület és szervezet van Magyarországon, ahol elkél a támogatás és a segítség. Viszont azt ne felejtsük el, hogy az állatok (főképp a háziállatok) ránk, emberekre vannak utalva és tőlünk függnek. Ha ők szenvednek, az miattunk, emberek miatt van. Szóval aki teheti, segítsen, ahogy tud, hogy minél több sanyarú sorsú állat jobb körülmények közé kerülhessen. Mondom mindezt úgy, hogy három kutyánk közül kettő mentett kutya, az egyiket pont pár hete fogadtuk örökbe. És még tetovált is vagyok.

Szerző: Bámli Zoltán

Previous post

A „menyasszony” vörösben volt - A szolgálólány meséje

Next post

Rekordszámú LMBT-aktivistát tüntetett ki idén II. Erzsébet királynő