Hírek

Beloud – Új színfolt az LMBTQ közösségben

Nincs könnyű dolga annak, aki ismerkedni szeretne 2020-ban. Hiszen hogyan teheti? Személyesen másfél métert betartva, feltéve, ha van hol, ugyanis szinte minden zárva. A koronavírus-járvány okozta kellemetlenségek mellett az ismerkedésnek még sok egyéb akadálya lehet, például a személyes gátlásaink éppannyira okozhatnak problémát – azt se felejtsük el, hogy a mostani nehezített pálya előtt sem voltunk könnyű helyzetben. Ennek ellenére szerencsére egyre több internetes platform van, ami ezeket az akadályokat igyekszik legyőzni, és az LMBTQ közösség tagjai számára is több lehetőséget biztosítani a barátkozásra, kapcsolatteremtésre és kapcsolattartásra egyaránt.

A növekvő lehetőségek száma azonban nem biztos, hogy növeli az esélyt is a párkapcsolatra, barátok szerzésére, vagy arra, hogy jól érezzük magunkat egy-egy oldal felhasználóiként, ugyanis többnyire ezek a platformok vagy nem biztonságosak, vagy nem biztosítanak a tagok számára lehetőséget egy valódi közösség kialakulásához. Ezeket a nehézségeket felismerve álmodta meg Lajkó Alexandra az új Beloud felületet, ami nemsokára mindnyájunk számára elérhető lesz. Alexandra elmesélte a Humennek, hogyan is jött az ötlet, és miért lesz más a Beloud, mint az eddig megszokott oldalak, továbbá azt is megosztotta velünk, ő hogyan találta meg a szerelmet.

 

 

Mikor jött a társkereső alapításának ötlete?

Tavaly karácsonyra szerettem volna meglepni a szerelmemet, Katát azzal, hogy kinyomtatom és lefűzöm egy emlékkönyvbe a levelezéseinket arról a társkeresőről, ahol megismerkedtünk. Ekkor jött az arculcsapás: „a keresett oldal nem létezik”. Ezt követően elgondolkoztam, hogy vajon hol ismerkedhetnek manapság lányok.

Tényleg, hol találhatnak társat a lányok?

Körbenéztem a neten, van egy oldal, de gazdátlannak tűnik. Feltettem magamnak a kérdést: hogy ismerkednek, akik vidéken élnek? Kacsintgatnak a munkahelyen, hátha valaki szintén leszbikus, és pont ő életük nagy szerelme? Ekkor döntöttem el, hogy csinálok egy új társkeresőt.

Miben különbözik a Beloud a többi oldaltól?

Azt gondolom, hogy sokkal többet kell tennünk, hogy sikeresek legyünk a társkeresésben, és nem elég algoritmusokra és szűrőkre bíznunk a boldogságunk megtalálását. Ezért aztán a társkeresőhöz hozzácsapunk pár formabontó és izgalmas szolgáltatást.

Érdemes új szolgáltatásokat integrálni egy társkeresőbe?

Azt vettem észre, hogy az emberek többségének alapvetően nehéz egy bemutatkozó szöveget megírnia – ez nem az ő hibájuk, talán csak sosem beszélgetnek senkivel arról, hogy mire vágynak és kik is ők valójában. Az is lehet, hogy csak kevés impulzus éri őket, és sok gondolkodás után is csak vakargatják a fejüket, miközben olyasmik jutnak eszükbe, hogy „mit is írhatnék? – ha ezt leírom, akkor kiadom magam… vajon biztonságban vagyok, nem fognak átverni?”

Mit tapasztaltál, van gond magukkal a társat keresőkkel is?

Sajnos azt látom, hogy a társkeresők zöme ragaszkodik a fejében lévő sztereotípiákhoz, és csak a pontosan 47 km-re élő barna hajú lányt akarja – aki valószínűleg nem létezik.

Kizárólag a párkeresésre épül a Beloud?

A közösségi oldal a másik meghatározó része. Egy olyan közösséget építünk fel, ahol bátorságot meríthetnek az emberek a saját életükhöz, különböző területeken. Ma kevés olyan tartalmat látunk, ami hétköznapi LMBTQIA emberekről szólna. A Beloud felülete ennek is teret engedne, hogy hétköznapi emberek oszthassák meg a történetüket – persze ez nem lenne kötelező, és tudom, hogy a tagok nagyobb része nem feltétlenül fogja megmutatni magát videókban, azonban aki igen, az nagyszerűen inspirálhat majd másokat.

Hogyan tervezted meg az oldalt?

Először azt gondoltam, ha csinálok egy szép, színes társkeresőt, és belerakom ugyanazt, ami mindenhol fent van – lakhely, magasság, szemszín, hajszín és a többi –, az önmagában kevés lesz, senkit sem fog érdekelni. Magamból indultam ki, milyen is volt, amikor 10 év vergődés után a legjobb barátnőm regisztrált engem egy társkeresőre, hogy most már csináljak valamit magammal, mert rossz elképzelni, hogy 9 macska társaságában, magányosan fogok meghalni. Én a következőt tettem: először is kikapcsoltam a laptopot és három hónapig be sem léptem az oldalra. Végig kellett gondoljam, mire is vágyom, ugyanis a kép ott volt a fejemben a saját boldogságomról, amiben benne volt a barna hajú lány is, aki ma már itt van velem.

Hogy találtál rá online a barna hajú lányra?

Írtam egy ütős bemutatkozó szöveget, majd elküldtem kétszáz nőnek – pár évig üzletkötésből éltem, ott azt tanították, hogy a nagy számok törvénye mindent megold. Ezt azért szoktam elmesélni, mert beszélgetek emberekkel, akik társkeresőn keresgélnek, és a negyedik negatív visszajelzés után a jellemzően amúgy sem nagy önbecsülésük még inkább sérül, és azonnal feladják. Erre is egyfajta megoldás lehet a közösség ereje, ahol a tagok segítik és támogatják egymást, ezzel is ösztönözve magukat, hogy a fejükben levő kép a boldogságról valóság legyen.

 

 

Az oldal felületén vlogok és különböző segítőanyagok fognak a felhasználók számára készen állni, hogy valóban hatékony lehessen mindenki számára az ismerkedés. A készítők szándéka szerint ezek a videóblogok a tagok látókörének szélesítését és a kommunikációs képességeik fejlesztését is szeretnék segíteni. Ahogy Lajkó Alexandra is elmondta: „adunk egy kis útmutatást, megerősítést, ha valakinek szüksége van rá, segítünk a profilját is felépíteni, hasznos és személyre szabott tanácsokkal ellátni.”

A Beloudon egyébként te is megoszthatod majd a történetedet. Az oldal egy olyan közösségnek szeretne otthont adni, ahol mindenki története egyaránt fontos. Legyen szó párkapcsolati problémákról, vagy arról a bizonyos előbújásról, támogató közeg fog várni mindenkit, ahol meg lehet osztani másokkal a történetünket. Az oldal készítői is tudják, hogy nem mindig könnyű beszélni, így játékokkal és versenyekkel szeretnék inspirálni a tagokat, hogy legyenek bátrak és legyenek hangosak.

A Beloud csapata keményen fog dolgozni azon, hogy izgalmas tartalmakat tudjon biztosítani: főzőműsort, közös edzést, podcasteket, képzéseket – sokféle témában, akár szakemberek bevonásával, akiktől a közösség szabadon kérdezhet. És ez még nem minden: a Beloud tematikus offline rendezvényeket is magába foglal majd, amelyekkel szeretnének eljutni vidékre is, hiszen, ahogy a Beloud közösség alapítója, Lajkó Alexandra fogalmazott: „bárhol is legyünk, az értékes emberi kapcsolatoktól tudunk többé válni.”

A Beloud nemsokára indul, nehogy lemaradj róla! Kövesd Facebookon (@beloud.kozosseg) és Instán (@beloud.hu), továbbá ne felejtsd el a www.beloud.hu weboldalt is megnézni!

Bernhardt Dániel

 

Previous post

Transzként outolt Godzilla gyereke

Next post

Így ünnepelte a világ a Csók Napját