Egészség

Belehalt az AIDS-be egy csecsemő, mert édesanyja nem hisz a betegség létezésében

Hétfőn vizsgálat indult Oroszországban egy öt hónapos, HIV-pozitív csecsemő halála miatt. A szibériai Irkutszkban élő anya maga is több mint öt éve HIV-fertőzött, de sem magát, sem a gyerekét nem hagyta kezeltetni; úgy vélte, az emberi immunhiányos vírus (HIV) létezése csupán egy tévhit. A nőt gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják, akár két év börtönt is kaphat.

A nyomozók szerint a kislány februárban halt meg. A tüdőgyulladás egy olyan fajtája végzett vele, ami a legyengült immunrendszerű emberek tüdejét támadja meg. A regionális AIDS-központ szerint a gyermeknél már kialakult az AIDS, mire kórházba szállították. A központ jelentése szerint az öthónapos kislány tüdeje szó szerint felrobbant belülről. Ennek ellenére az anya mindvégig makacsul hajtogatta, hogy a HIV létezése csupán tévhit. A csecsemő halála miatt az orvosokat hibáztatta; azt állította, a gyerekével szokványos tüdőgyulladás végzett.

Oroszországban egymillió állampolgár HIV-fertőzött, és óránként tízen fertőződnek meg. A HIV-fertőzötteknek napi vírusellenes (antiretrovirális) kezelésre van szüksége, ami segít kordában tartani a fertőzést, és esélyt ad a páciensnek a hosszú és viszonylag egészséges életre. Kezelés híján a HIV elpusztíthatja az immunrendszert, ami a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, az AIDS kialakulásához vezet.

HIV fertőzöttek aránya az egyes országokban

A HIV-fertőzött oroszok kevesebb mint fele él az antiretrovirális kezelés lehetőségével, részben egy összeesküvés-elmélet miatt, amely szerint az AIDS-t okozó vírust a nyugat találta ki. Az elmúlt hónapokban több olyan AIDS-beteg haláláról is beszámoltak Oroszországban, akik megtagadták, vagy akiktől megtagadták a kezelést. Köztük volt egy tízéves lány is, akinek a szülei nem engedélyezték kezelését.

E sorok szerkesztője személyesen is ismer olyan orosz fertőzöttet, aki noha évek óta HIV-pozitív, hezitál a gyógyszeres kezelés elkezdését illetően, mivel úgy hallotta, e készítmények nem segítenek, hanem inkább rontanak az állapotán. Arról, hogy milyen tévhitek vannak a betegséggel kapcsolatban, itt írtunk korábban.

A szibériai Omszkban működő AIDS-ellenes Központ már három pert is megnyert olyan HIV-pozitív anyák ellen, akik nem engedélyezték a gyermekeik kezelését.

Arról, hogy milyen ma Magyarországon HIV-fertőzöttként írni, egy érintett kollégánk ír rendszeresen naplóbejegyzést, amelynek legfrissebb része itt olvasható. Aki a HIV/AIDS történetére kíváncsi itt és itt tájékozódhat, itt pedig egy olyan Instagram-oldalról olvashat, amely kimondottan az AIDS áldozatainak kíván emléket állítani.

Forrás: MTI

FRA EU post inject banner
Previous post

Meleggyűlölő papot tartóztattak le kisfiúk molesztálásának vádjával

Next post

Brazília: Élmény földön, vízen és majdnem a levegőben