ÉletmódUtazás

Belebiciklizni a naplementébe

Kalandozások a tengerparton két keréken

Friss levegő, festői tájak, és ezernyi lehetőség arra, hogy mozogjunk. Egy németországi nyaralásnak nem kell feltétlenül csupán a múzeumok hűvös termeiről, vagy a sör és kolbász párosáról szólnia, bőven lehet pumpálni az adrenalint: pattanhatunk lóhátra vagy kenuba, mászhatunk sziklát – a sor hosszan folytatható. Vagy túrázhatunk két lábon – de mi most fókuszáljunk a két kerékre!

A pihenés mindenki számára mást jelent. Aki például aktív kikapcsolódásra vágyik, az jó helyen jár: Németország a világ egyik leginkább kerékpáros-barát szeglete. Akkor miért is ne hódolnánk ennek a környezetbarát utazási módnak, amivel úgy érhetünk el gyönyörű tájakat, hogy közben rendesen átmozgatjuk magunkat a nyaralás alatt? Európában ráadásul itt találjuk a leginkább kiterjedt kerékpárút-hálózatot. Több mint 70 ezer kilométer hosszú, gondosan karbantartott bicikliút kanyarog az országban – ezek közül 220 kifejezetten nagy távolságokat áthidaló útvonal. Elég csak követni a jól látható jelzéseket, hogy két keréken utazzunk a nagyobb városok között. Ha menet közben pihenőt tartanánk, vagy csak az időjárás nem kedvez nekünk, a biciklis-barát vonatok, autóbuszok és helyi tömegközlekedés révén akkor is tudunk haladni. Ma már szinte mindenhol természetes, így talán meg sem kell említeni, hogy a kerékpárbérlés is opció lehet, legyen szó városon belüli rövid távról, vagy nagyobb utazásról. Hatezernél is több úgynevezett Bett & Bike (ágy és kerékpár) szálloda és hostel vár, ahol nemcsak mi, de hűséges drótszamarunk is megpihenhet, utóbbi pedig teljes körű szervizelésben is részesül.

Itt érdemes felidéznünk, hogy maga a bicikli echte német találmány. Épp tavaly volt kétszáz éve, hogy Karl Drais báró 1817-ben először pattanjon fel a Laufmaschine, vagyis a futógép nyergébe, hogy önerőből, ló nélkül közlekedjen.

Erőnlétünk függvényében különböző nehézségű útvonalak közül válogathatunk, és bármerre induljunk, bőségesen találunk felfedezésre váró helyeket. Nem számít, hogy kihívást jelentő hegyi terepet, kényelmes tekerést, vagy kulturális látnivalók felkeresését kedveljük inkább, az irigylésre méltó biciklis-infrastruktúrával igazi élmény lesz a kerekezés.

Északon például a tenger gyöngyszemeit fűzi össze a parton végigfutó sáv. A Balti-tengeri kerékpár útvonal (Baltic Sea Cycle Route) egy nemzetközi nyomvonal részeként is működik. Az Európai Kerékpárút Hálózat, azaz az EuroVelo 10-es számú útvonala összesen kilenc országot érint, ráadásul ez a hálózat első úgynevezett körútja. Nincs se kiindulópontja, se végpontja, az északi országokon áthaladva, szinte teljesen végig a part mellett pedálozva óriási kört tehetünk, illetve tehetnénk meg a Balti-tenger körül. A feltételes mód arra utal, hogy bár ez is bringakör, mint a balatoni, és ugyanúgy bé betűs is, csak hát a balti-tengeri egy „csöppet” nagyobb. Méretét jól jelzi, hogy a rövidnek számító német szakasz önmagában több mint ezer kilométer hosszú.

A többnyire lapos terepet csak elvétve jellemzik kisebb dombos részek, ezért könnyen abszolválható akár kezdőknek, akár kényelmesen tekerőknek, vagy akár gyerekekkel is. A Flensburgtól induló és Usedom szigetéig kanyargó út során a tenger végig hűséges társunk lesz, homokos part és szikár sziklafalak váltakoznak majd a tengerparti városok nyüzsgésével.

Ha Flensburgtól kezdjük az útvonal bejárását, utunk során a lübecki öbölben számos olyan egykori üdülővároskát találunk, amiket mára teljesen helyreállítottak és újra régi fényükben ragyognak. Travemündében a tengerre igyekvő hajók forgataga biztosan leköti majd a figyelmünket, ahogy az UNESCO Világörökség listáján szereplő két szomszédos, egykori Hanza-város is. Az apró kikötőváros, Wismar építészetét ugyanúgy a téglagótika határozza meg, mint a gyakorlatilag egy szigetre épült Stralsund városkáét. Garantáltan élvezet lesz ezeknek az óvárosaiban bóklászni! Az elegáns üdülőváros, Heiligendamm a fehér homlokzatú, közvetlenül a tengerparton álló épületeiről híres; ezután az útvonal keresztülhalad Németország legnagyobb szigetén, Rügenen, ami meseszép krétaszikláival a művészettörténetbe is beírta magát.

Ez csupán egyetlen a 220 távolsági útvonal közül, de nyáron egyértelműen ez lehet a legideálisabb – a tenger felől mindig fúj a hűsítő szél, útközben bármikor megmártózhatunk a habokban, és ha az út végére értünk, csak lazán belebiciklizünk a naplementébe.

Cycling in Germany

Germany is one of the most bike-friendly countries in the world. So why not enjoy this environmentally friendly form of travel that’s also great exercise as part of a holiday to remember amid our beautiful scenery.

CC header banner – 2019 júl
Previous post

Herstory - Divine, a 20. század (majdnem) leggyönyörűbb drag queenje

Next post

Megvan, hol valósulhat meg legközelebb a házassági egyenlőség