HírekPride

Békésen zajlott az idei pride Kijevben

A június 17-én rendezett éves pride felvonuláson több mint ötezren vonultak békésen Kijevben, hogy kiálljanak az LMBTQ egyenlőség mellett.

 

 

A menethez több parlamenti képviselő is csatlakozott, de jelen volt Rebecca Harms, az Európai Parlament regionális küldöttségének elnöke, számos ország nagykövete, valamint Michael Roth, a német külügyi államminiszter is. (Roth egyébként maga is meleg, 2012-ben egyházi ceremónia keretében házasodott össze párjával, Michael Klöppnerrel.)

A C14 nevű ukrán nacionalista csoport megpróbálta megakadályozni a rendezvényt, körülbelül 150 tagjuk igyekezett elállni az utcákat. A kijevi operaház közelében még kezdés előtt összecsaptak a rendfenntartó erőkkel az ellentüntetők, akik közül 56 személyt letartóztattak.

 

A post shared by YURA DVIZHON (@dvizhon) on

 

A menetet 2500 rendőr biztosította, akik élőlánccal tartották távol a tüntetőket a felvonulóktól. Az így létrehozott biztonságos területre csak ellenőrzőkapukon lehetett belépni. A város többi részén is megerősített rendőri jelenlét volt tapasztalható, a biztonsági erők összesen 5000 főt mozgósítottak. Ettől függetlenül a menet résztvevőitől azt kérték, hogy a rendezvény után kerüljék el a belvárost.

Az óvatosság érthető, 2015-ben a vérfürdőt ígérő neonácik kövekkel és füstbombákkal támadták a menetet, akkor több rendőr és felvonuló is megsérült.

“Minden fenyegetés ellenére boldog vagyok. Az LMBTQ emberek végre biztonságban érezték magukat Kijev utcáin. Bátorító megtapasztalni, hogy a pride évről évre nagyobb lesz”

– mondta Uljana Movcsan aktivista. Szvetlana Zaliscsuk parlamenti képviselő kiemelte:

“Az idei sorban a harmadik pride, ami békésen zajlik. Az LMBTQ jogok azonban nem csak a közösség tagjai számára fontosak, hanem az ország számára is. Azok az országok képesek jobban fejlődni, ahol megvalósul a jogegyenlőség mindenki számára.”

 

A KyivPride igazgatója, Ruszlana Panuhnyik vasárnap este megerősítette, hogy nem érkezett hozzájuk hír támadásról, de minden résztvevőt arra kért, ha esetleg inzultus érte volna a rendezvény után, jelentsék náluk, hogy segíteni tudjanak.

 

A post shared by Oksana Uskova (@ksungirl) on

A post shared by Oleg Ran (@oleg.random) on

A post shared by AnnSukhenko (@annsukhenko) on

A post shared by Shadowski (@shad0ff) on

 

 

 

Previous post

Filmajánló - Kszi, Simon

Next post

Nem lesz többé mentális betegség a transzneműség