Színes

Bekeményítenek a hajótársaságok a fedélzeten forgatott szexvideók miatt

fotó: Twitter / Atlantis Events

 

Miután az elmúlt években több, az utasok által felvett szexvideó is nyilvánosságra került a videómegosztókon, a meleg hajóutak legnagyobb szervezői úgy döntöttek, módosítják az eddigi szabályrendszerüket.

Február 4-én a Royal Caribbean hajója, a Harmony of the Seas (a világ leghosszabb óceánjárója) kifutott Fort Lauderdale kikötőjéből, hogy egy héten át nyaraljon rajta több ezer meleg turista. Miközben a fedélzeten többek között Todrick Hall és Billy Porter fellépését is élvezhetik, indulás előtt már egy új és módosított szabályzat fogadta őket. A szervező Atlantis Events ebben arra szólítja fel az utasait, hogy ne osszanak meg az út alatt készített, korhatáros tartalmakat a közösségi médiában. Aki ezt mégis megteszi – legyen az fotó vagy videó formájában – azt pénzvisszatérítés nélkül leszállítják a hajókról.

A felnőttfilmes tartalomgyártókra is vonatkozik

Az új szabályok az olyan felületekre is érvényesek, mint a fizetős OnlyFans vagy Just For Fans, ha a tartalomkészítő anyagában azonosítható bármelyik szervező cég, vagy egy másik utas. Ezt a tiltást olyan komolyan veszik, hogy önkéntesekkel fogják monitorozni ezeket az oldalakat.

Erről beszélt Rich Campbell, az Atlantis Events alapítója és vezérigazgatója a BuzzFeed Newsnak, és elmondta, hogy a szabályzatot a hajótársaságok jogos kérésére módosították. Bár már hónapokkal korábban meglépték ezt, a nyilvános kommunikáció eddig elmaradt, így mostantól külön is szerepel az utazás előtt kiküldött útmutatóban. Eddig egyedileg mérlegelték az ilyen tartalmakat, és ha abban beazonosítható volt valamelyik cég vagy márka, akkor megkérték a készítőt, hogy vegye le az anyagot – Campbell szerint ezt a legtöbb esetben meg is tették.

 

 

Az Atlantis Events az Egyesült Államok egyik legrégebbi és legnagyobb LMBTQ utazási vállalkozása, a Royal Caribbean pedig a világ második legnagyobb hajótársasága. A közösen módosított szabályzat a fedélzeten tartózkodó vendégek biztonságát és magánéletét védi. A Royal Caribbean szóvivője ugyanakkor arra nem válaszolt, hogy ez a tiltás szerepelni fog-e a nem LMBTQ turistákra fókuszáló hajóutak útmutatójában is.

Más társaságok nem tartanak ennyire lépést a technológia és a közösségi média fejlődésével, az Atlantis versenytársánál, a Vacaya nevű cégnél jelenleg annyi megkötés szerepel, hogy tiltják a kamerák használatát a hajók olyan részein, ahol a meztelenség megengedett.

„Ha a modellek odafigyelnek, nem lesz gond.”

A Just For Fans alapítója, Dominic Ford szerint minden márkának joga van védeni a saját jó hírét, és dönthetnek úgy, nem szeretnének korhatáros anyagokban megjelenni. Ford azt is hozzáteszi, hogy a hasonló irányelvek mára megszokottnak számítanak a nagyobb meleg rendezvényeken. „Ha a modellek odafigyelnek és okosak a forgatással, akkor minden rendben lesz” – mondta. Ford szerint az Atlantis a módosítástól függetlenül a korhatáros tartalmak készítőinek barátja, nem pedig ellensége – mindezt ráadásul úgy mondja, hogy cége a konkurencia egyik szponzora. „Szégyen, hogy a szexmunka és a pornográfia még mindig marginalizált és megbélyegzett. De meg kell találnunk a módját annak, hogy barátainkkal és szövetségeseinkkel együttműködve biztosítsuk, hogy mindenki biztonságos tere védett lehessen, nem csak a miénk.”
Sue Beeby, az OnlyFans szóvivője arról beszélt, vállalatuk feltételei eleve tiltják az alkotóknak, hogy olyan tartalmat tegyenek közzé, amely sérti mások szellemi tulajdonhoz fűződő jogait.

A hajózási jog szakértője, Jim Walker ugyanakkor ironikusnak tartja, hogy amíg a hajótársaságok szabadon felhasználhatják az utasokról a fedélzeten készült fotókat, addig az utasok nem oszthatják meg, mi történik egy hajóúton. Szerinte a senkinek sem ártó videók helyett az Atlantisnak inkább a fedélzeten zajló kábítószer-fogyasztással kellene foglalkoznia.

Senki sem szeretné magát a Twitteren viszontlátni

A stand-up komikus Adam Sank, aki maga is részt vett a legutóbbi utazáson, azt mondja, ma már mindenkinek van okostelefonja, így bölcs döntés egy ilyen szabály: „Senki sem akarja, hogy a főnöke a Twitteren görgetve kiszúrjon egy videót, amin ő egy hajókorlátnak döntve látható.”

Egy chicagói ügyvéd, Chris már ötödik alkalommal vett részt ilyen utazáson: „Ezeknek a hajóutaknak olyan híre van, mintha ez semmi más nem lenne, csak egy szexjárat, mert ezek a videók elterjedtek az interneten, heves érzelmeket váltanak ki, és ezeket látják az emberek normaként. De ezek a hajóutak ennél többről szólnak.”

Az ügyvéd meglátását erősíti a személyes tapasztalat. Néhány éve kollégánk egy európai gay cruise hajóúton vett részt, ahol nemcsak a vendégekkel, de a személyzettel is beszélt:

„Az egyik vacsoránál egy öreg motoros, aki korábban már több Cruise-t is megjárt, mesélte, hogy a személyzetnek fel szokták ajánlani, hogy vallási és egyéb meggyőződés miatt, aki nem szeretne az úton dolgozni, lehetősége van kimaradni belőle. Ehhez képest a több száz, Indiából, Malajziából, Indonéziából és más, távol-keleti országból érkező, egyébként három-négy nyelvet beszélő ember kapva kap az alkalmon, hogy a The Cruise-on szolgálhasson. Szeretik a vendégek udvariasságát, figyelmességét, és azt a felhőtlen mámort, ami ilyenkor megtelepszik a hajón.”

 

 

2300 férfi és én – Ilyen volt a The Cruise

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin