Nagyvilág

Befagyasztanák az uniós forrásokat a magyar homofóbia miatt

Az osztrák parlament épülete / fotó: Gina Sanders

 

Az osztrák kormánykoalíció tagja, az Osztrák Zöld Párt, valamint az ellenzéki SPÖ és NEOS politikusait elképesztette a tervezett magyar alaptörvény-módosítás, valamint az örökbefogadási törvény módosítása. Véleményük szerint a magyar kormány március óta csorbítja az LMBTQ-jogokat. Emiatt a Magyarországnak szánt uniós források befagyasztását követelik.

„Mivel a magyar kormány nem vesz tudomást az ellenérvekről, ezért az Orbánnak és a szövetségeseinek szánt uniós forrásokat be kell fagyasztani, hogy figyelmeztessük Orbánt és megvédjük a család minden formáját”

 

– nyilatkozta Monika Vana, a Zöldek európai parlamenti vezetője, számol be ról az Österreich napilap. Az alaptörvénybe bekerülne, hogy „az anya nő, az apa férfi”, valamint úgy módosítanák az örökbefogadási törvényt, hogy lehetetlenné váljon az, hogy LMBTQ személy gyermeket fogadjon örökbe. Mario Lindner, a SoHo nevű LMBTQ szervezet képviselője emlékeztet arra is, hogy idén márciusban a magyar kormány megtiltotta a születési nem megváltoztatását, ezzel lehetetlen helyzetbe sodorva a transznemű közösséget.

„Ausztria és Európa nem fordíthatja el a fejét, amikor a magyar LMBTQ embereket de facto megfosztják a jogaiktól.”

 

Monika Vana szerint a terítéken lévő magyar törvénymódosítás egy újabb támadás a magyar kormány részéről az európai értékek ellen. Vana hangsúlyozza, hogy az LMBTQ-jogok emberi jogok, ez pedig magában foglalja a nem megváltoztatásának lehetőségét, az azonos nemű párok házasságát, és a gyermekek örökbefogadásának jogát.

Yannick Shetty, a NEOS egyik szóvivője kritizálta, hogy a koronavírus-járvány csúcspontján korlátozná a magyar kormány az alapjogokat. Ezért felszólítják Alexander Schallenberg külügyminiszert, hogy a lehető leghatározottabban ítéljék el ezt az autoriter eljárást.

A tervezett magyar módosítások Németországban is megütközést keltettek. A Die Welt napilap megszólaltatta Varga Judit igazságügyi minisztert, aki azt mondta:

„Minden ember egy anyától és egy apától születik. Különös világban élünk, ha emiatt a nyilvánvaló megállapítás miatt bárkit kritizálni lehet.”

 

Megerősítette, hogy Magyarország megvétózza a koronavírus okozta károk enyhítésére szánt 750 milliárd eurós EU-s helyreállítási alapot, ha Brüsszelben ragaszkodnak a jogállami mechanizmus bevezetéséhez. Ez januártól pénzügyi szankciót ír elő arra az esetre, ha valamelyik tagállam megsértené a közösen elfogadott uniós értékeket.

Eközben az európai uniós közösségi médiában erősödik az a meglátás, hogy Magyarországnak a szintén erősen homofób Lengyelországgal együtt távoznia kellene az Európai Unióból.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin