Hírek

Bécsben összeházasodott az első azonos nemű pár

2019. január elsejétől házasodhatnak Ausztriában az azonos nemű párok, az első esküvőre viszont már most sor kerülhetett Bécsben.

 

A pénteken, október 12-én összeházasodott két nő ugyanis egyike volt annak az öt párnak, akik panaszt nyújtottak be az alkotmánybírósághoz, amiért az illetékes városi önkormányzat korábban elutasította házasságkötési kérelmüket. A már 2009 óta húzódó ügyekben végül tavaly decemberben úgy határozott az alkotmánybíróság, hogy a jelenleg hatályos törvényi szabályozás diszkriminatív, és legkésőbb 2019 elejétől a meleg és leszbikus párok részére is engedélyezni kell a házasságkötést.

 

 

Az alkotmánybírók döntése tartalmazza, hogy amennyiben a kormány nem alkot és fogad el új törvényt a kérdésben, úgy a jelenleg életben lévő szabályozás 2018 végén automatikusan hatályát veszti.

„A mai nap a boldogság történelmi napja” – nyilatkozta a die Presse napilapnak Helmut Graupner, az osztrák jogvédő szervezet, a Lambda ügyvédje, aki az alkotmánybíróság előtt képviselte az öt párt. „Szívből gratulálunk a ma összeházasodó első párnak, valamint boldog és csodálatos esküvői évet kívánunk a további házasulandó azonos nemű pároknak.”

A két nő évek óta bejegyzett élettársi kapcsolatban élt és egy fiúk is van, akinek most rendeződhetett törvényileg a helyzete – az azonos nemű párok örökbefogadását ugyanis az elmúlt években egymásnak ellentmondó ítéletek módosították. Az első esküvőre a szűk család részvételével, a média kizárásával került sor egy nappal azután, hogy a kormánykoalíciót alkotó kereszténydemokrata, konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) bejelentette, nem akadályozzák tovább a házassági egyenlőség intézményének bevezetését az országban.

Ausztria ezzel a 16. európai ország és világviszonylatban a 26., ahol lehetővé válik az azonos nemű párok házassága. Európában ugyanakkor Ausztria az első, ahol az alkotmánybíróság döntése az egyenlő házasságot az alapvető emberi jogok közé sorolja.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb