Hírek

Bécsben összeházasodott az első azonos nemű pár

2019. január elsejétől házasodhatnak Ausztriában az azonos nemű párok, az első esküvőre viszont már most sor kerülhetett Bécsben.

 

A pénteken, október 12-én összeházasodott két nő ugyanis egyike volt annak az öt párnak, akik panaszt nyújtottak be az alkotmánybírósághoz, amiért az illetékes városi önkormányzat korábban elutasította házasságkötési kérelmüket. A már 2009 óta húzódó ügyekben végül tavaly decemberben úgy határozott az alkotmánybíróság, hogy a jelenleg hatályos törvényi szabályozás diszkriminatív, és legkésőbb 2019 elejétől a meleg és leszbikus párok részére is engedélyezni kell a házasságkötést.

 

 

Az alkotmánybírók döntése tartalmazza, hogy amennyiben a kormány nem alkot és fogad el új törvényt a kérdésben, úgy a jelenleg életben lévő szabályozás 2018 végén automatikusan hatályát veszti.

„A mai nap a boldogság történelmi napja” – nyilatkozta a die Presse napilapnak Helmut Graupner, az osztrák jogvédő szervezet, a Lambda ügyvédje, aki az alkotmánybíróság előtt képviselte az öt párt. „Szívből gratulálunk a ma összeházasodó első párnak, valamint boldog és csodálatos esküvői évet kívánunk a további házasulandó azonos nemű pároknak.”

A két nő évek óta bejegyzett élettársi kapcsolatban élt és egy fiúk is van, akinek most rendeződhetett törvényileg a helyzete – az azonos nemű párok örökbefogadását ugyanis az elmúlt években egymásnak ellentmondó ítéletek módosították. Az első esküvőre a szűk család részvételével, a média kizárásával került sor egy nappal azután, hogy a kormánykoalíciót alkotó kereszténydemokrata, konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) bejelentette, nem akadályozzák tovább a házassági egyenlőség intézményének bevezetését az országban.

Ausztria ezzel a 16. európai ország és világviszonylatban a 26., ahol lehetővé válik az azonos nemű párok házassága. Európában ugyanakkor Ausztria az első, ahol az alkotmánybíróság döntése az egyenlő házasságot az alapvető emberi jogok közé sorolja.

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb