KultúraSziget2018

Beavatás és beavatkozás – Sátor határok nélkül a Szigeten

Idén a beavatás és beavatkozás hiedelmeire, szokásaira, régi és új gyakorlataira fókuszál a Néprajzi Múzeum és a párizsi nemzeti Bevándorlástörténeti Múzeum (Musée National de l’histoire de l’immigration) közös programhelyszíne, a Sátor Határok Nélkül. Az érdeklődők találkozhatnak többek között az On the Spot sorozat alkotóival, Kepes András újságíróval és Gőbölyös Luca fotóművésszel. A helyszín programjához idén először csatlakozott az UNICEF Magyar Nemzeti Bizottsága. Lesz szó gyerekjogokról, kapcsolatokról határok nélkül, és megtudhatjuk, miről álmodnak a menekült gyerekek.

 

 

A párkapcsolati, családi és közösségi beavatás és a szerelmi vagy családi életbe történő beavatkozás interkulturális élményét a Sátor Határok Nélkül egy nemzetközi lakótérben mutatja be, sokszínű kényelemmel, különböző kultúrákhoz kapcsolódó tevékenységekkel, műhelyekkel, játékokkal, előadásokkal, filmvetítésekkel és folyamatos párbeszéddel. A lakótér helyiségeiben – ahol a Szigetlakók különféle korok és kultúrák embereinek élethelyzeteibe tekinthetnek be – azok funkcióihoz illeszkedően kapnak helyet a beavatás és a beavatkozás hazai és nemzetközi kulturális vonatkozásai. Néhány a számos interaktív módon megtapasztalható vagy közösségi akciókon keresztül átélhető téma közül: szerelmi ajándékok, nemzetközi családmodellek, korai és kényszerített házasság, családon belüli erőszak, szerelmi varázslás, komaság, menyecskeszerep, meztelenség, tisztálkodás, szépségideál, nemi érés, körülmetélés, menstruáció, hajviselet, intim szőr és szőrtelenítés, tetoválás, fogamzásgátlás, felnőtté válás, közösségi befogadás, menyasszony-öltöztetés, nemi identitás, tabuk, normák, párválasztás, esküvő, szülés, születés, prostitúció, termékenységi rítusok, beavatási rítusok, emberi jogok. A Néprajzi Múzeum gazdag gyűjteménye a magyarság és a világ népeinek sokszínű kultúrája, a Nemzeti Bevándorlástörténeti Múzeum a menekülés, az UNICEF Magyar Nemzeti Bizottsága pedig a gyermekjogok és az emberi jogok felől közelítenek a beavatás és beavatkozás témáihoz. A sátorban vendégeskedik majd többek között az On the Spot sorozat csapata (Cseke Eszter és S. Takács András), Kepes András újságíró, Gőbölyös Luca képzőművész és a Romano Glaszo együttes is.

On the Sport – Cseke Eszter, S. Takács András

40 film, 100 000 mérföld, 50 ország – ez az eddigi mérlege az On the Spot stábjának, legalábbis a honlapon futó kis animáció szerint. Cseke Eszter és S. Takács András dokumentumsorozata már több díjat is bezsebelt. Emberi történetek után kutatnak a mindennapi hírek mögött. Mindezt csapat nélkül, két kamerával teszik, ettől lesznek igazán intimek és őszinték a filmjeik, legyen szó egyiptomi forradalomról vagy japán földrengésről. A sorozat mottójának Robert Capa magyar háborús fotós híres mondatát választották: “Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.” Augusztus 10-én, pénteken 16:00-kor különböző kultúrák szülési szokásairól mesélnek saját átélt élményeik alapján.

Kepes András

Író, újságíró, egyetemi tanár és televíziós műsorkészítő. A Magyar Rádiónál volt kulturális rovatvezető, a nevéhez fűződik a Gondolatjel kulturális magazin elindítása, elsőként tudósított a cannes-i, a berlini, a moszkvai, a tokiói filmfesztiválokról, Hollywoodból, és a Nobel-díj átadásokról. Televíziós műsorokat is vezetett (Desszert, Oázis, Könyv-jelző, Világfalu). Jelentős nemzetközi visszhangot keltettek a Bolíviában terrorizmussal megvádolt és társaival tisztázatlan körülmények között meggyilkolt Eduardo Rózsa Floreszről készült dokumentumfilmjei. Mindez a felsorolás még csak nem is a teljes életműve, pusztán annak egy szelete. Augusztus 13-án, hétfőn 17:30-tól filmvetítés után az UNICEF-től Mészáros Antónia beszélget Kepes Andrással házasságról és családformákról a különböző kultúrákban.

Gőbölyös Luca

Fotóművész, fő témái a nem és a szexualitás. Rendezett már kiállítást a homoszexualitás tárgykörében. Budapesten és Kölnben él és alkot. A ’90-es évek eleje óta rendszeresen vannak csoportos, a ’90-es évek közepe óta pedig egyéni kiállításai: Varsó, New York, Helsinki, Új-Delhi csak néhány helyszín a kiállítások sorából. Augusztus 10-én, pénteken Férjhez akarok menni címmel tart interaktív előadást a szerelmi varázslást feldolgozó projektje kapcsán.

 

A programhelyszínen találkozhattok a Path Out számítógépes játékkal és fejlesztőivel, amelyben újraélhetitek a szíriai menekült, Abdullah útja. A Romano Glaszo együttes koncertjén zenében és táncban jelenik meg az elfogadás, a világ és mások iránti felelősség. Lesz csokoládétetoválás Pittmann Zsófi képzőművésszel, továbbá játék és beszélgetés magzati emlékekről, a terhességi, születési traumák feldolgozásáról, valamint kiderül milyen volt a szex az internet előtti világban, csókolóztak-e az utcán a fiatalok a szocialista időszakban.

 

Zsebedits Patrik

 

 

Previous post

Harminc aktivistát vettek őrizetbe a szentpétervári pride-on

Next post

Egy lelkész szerint Isten a melegek miatt gyújtotta fel Kaliforniát