HírekItthon

Baranyi Krisztina – “Nem hagyom magam és a kerületieket megfélemlíteni”

 

Ferencváros a második kerület volt idén Budapesten, ami az önkormányzat épületére kitűzte a szivárványzászlót, így ünnepelve a Pride-ot. Bár a zászlót huligánok eltávolították és felgyújtották, hamar új példány került ki az épületre. Baranyi Krisztinával, a kerület polgármesterével a gesztusról, a zászló elpusztításáról és pótlásáról, valamint az LMBTQ-közösség védelméről beszélgettünk.

Hogyan és miért született meg a döntés a pride zászlóról?

Az elmúlt években részt vettem a pride felvonulásokon, és közben irigykedve gondoltam a világ boldogabbik országaira és városaira, ahol ilyenkor szivárványzászlókat tűznek ki a városházákra. Bécsben a villamosokra is. Egyértelmű volt, hogy városvezetőként megteszem ezt a gesztust, amint lehetőségem adódik. Nem beszéltünk össze sem Karácsony Gergellyel, sem a többi szabad település polgármesterével, és örülök, hogy nem csak én gondoltam magától értetődőnek a zászló kitűzését.

Miért tartják fontosnak az LMBTQ közösség jelenlétét és védelmét a kerületben? 

A közösség jelenlétét nem fontosnak tartjuk, hanem természetesnek. Tagjai ugyanolyan egyenrangú állampolgárai a kerületnek, mint bárki más. Mindenkinek egyformán jár a szabadság, nem lehet valakinek több, másnak kevesebb belőle. A gyakorlatban a közösség tagjai mégis számos élethelyzetben szenvednek el támadásokat, diszkriminatív eljárásokat. Ezért fontos a védelmük.

Számítottak rá, hogy ilyen hamar kárt tesznek a zászlóban?

Bevallom, egyáltalán nem számítottam erre.

Elég gyorsan lett új zászló, már-már mintha lett volna pót, gondolhatnánk viccesen. 

Nem, nem volt pót. Ma már nagyon gyorsan terjednek a hírek, úgyhogy azonnal többen is jelentkeztek, hogy felajánljanak zászlót.

 

 

Mit jelentett számukra az, hogy nem csak eltávolították, de meg is gyalázták a zászlót?

Szégyen és gyalázat, ami történt. Ilyenkor látszik, hogy milyen eredménye van a Fidesz kirekesztő, gyűlöletkeltő kampányainak.

Gyorsan visszakerült egy új zászló a régi helyére. Volt ennek üzenete, vagy egyszerű pótlás volt?

Remélem, hogy mindenki számára világos, hogy nem hagyom magam és a kerületieket megfélemlíteni. Rengeteg köszönő üzenetet kaptam, amiben azt írják az emberek, hogy számukra ez a zászló nemcsak az LMBTQ közösségről szól, hanem az elfogadásról és a gyűlölet nélküli élet fontosságáról.

Kap most vagy a jövőben bármilyen védelmet a zászló vagy az intézmény?

Térfigyelő kamera van a Bakáts téren, ez segített abban is, hogy hamar meglett az egyik tettes. A közterület felügyelők és a rendőr járőrök gyakrabban mennek arra péntek óta.

Rendkívül gyors volt a rendőrségi intézkedés. Ez minek köszönhető?

Annak, hogy a kerületben remek rendőrkapitányság működik, amellyel kiváló az együttműködésünk. A rendőrök úgy jártak el, ahogy egy európai városban ilyenkor illik.

Jelenleg garázdaságról beszélnek. Nem inkább gyűlölet-bűncselekményről van szó egy zászló felgyújtása és megtaposása esetén?

Az elkövetők motivációja nem kérdés, így szerintem az sem, hogy gyűlölet-bűncselekményt követtek el. De ennek a megítélése már nem a politikusok, hanem a jogászok dolga lesz.

 

 

Sokan hangoztatják, hogy nem csak a Pride alatt kell kiállni az LMBTQ közösségért. Ferencváros hogyan próbál majd még tenni a közösségért és támogatni azt?

Meg fogunk próbálni olyan érzékenyítő programokat indítani, amelyek az LMBTQ emberek elfogadását is elősegítik. És biztos vagyok benne, hogy a közösség ügyeivel érdemben és méltóképpen fog foglalkozni a fideszes szolgasors alól felszabadított kerületi média is.

Az incidens felhívta a figyelmet arra, hogy a homofóbia és a radikális szélsőjobboldali elvek könnyen fajulhatnak tettlegességbe. Van terv arra, hogy miként tud vagy akar fellépni a kerület a homofóbia és a radikális szélsőjobboldali csoportok ellen?

Ennek a problémának a kezeléséhez önmagában egy kerület kevés. Ahogy már említettem, abból a szempontból szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Ferencvárosban kiváló rendőrség működik. De nyilvánvaló, hogy a szélsőjobboldali csoportok kontrollálásához kormányzati szándékra lenne szükség. Sajnos a jelenlegi magyar kormány éppen ellenkező úton halad: saját maga sodródik szélsőjobboldalra.

 

Kanicsár Ádám András
Instagram: @kanicsar

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb