Gasztronómia

Baltazár – a Budai Vár legvagányabb étterme

A Budai Várról és az ott található éttermekről már többször írtam, és mindig próbáltam kiemelni, miért is olyan jó a város zajától kicsit távolabb lenni és ott vacsorázni, miért jó a város egyik legszebb helyén sétálni egyet este. Vagy éppen ide szervezni a randinkat. Valahogy mindenkiben az a tudat él, hogy a Vár a turistáknak való és nem a helyieknek, pedig ez nagyon nem igaz. Most a Baltazárban megélt legutóbbi gasztronómiai élményemet szeretném megosztani veletek, amit az egyik legmenőbb étteremnek tartok a Várban.

 

 

A Baltazár Budapest több szempontból is előnyös választás, hiszen a Várnak a Széll Kálmán tér felé eső bejáratától néhány lépésre helyezkedik el, így akár a térről gyalog is könnyen megközelíthető, bár én inkább lefelé sétálva ajánlom. Továbbá nem elhanyagolható szempont, hogy az étterem nem közvetlenül az utcafronton van, hanem egy macskaköves kis utcában, így a teraszon üldögélve is nyugodtabb környezetben fogyaszthatjuk el az ebédet vagy vacsorát. Ami még kifejezetten tetszik a Baltazárban, hogy hosszanti, kisebb termekre osztott belső kialakításának köszönhetően biztosan találunk olyan helyet az étteremben, ahova picit elvonulhatunk, és így egy randi is még meghittebb pillanatokat tud nyújtani.

A belső kialakításnál maradva, számomra ez volt az egyik, ami legjobban megfogott. A falak festése, a dekoráció, a bútorok abszolút feszengéstől mentes, laza és nagyon vagány hangulatot árasztanak, de nem megy el semmilyen mértékben a giccs vagy a túlzások felé.

Most pedig térjünk át a számomra mindig legizgalmasabb részre, mégpedig a Baltazár ételkínálatára. A magyar konyha legismertebb fogásai természetesen nem hiányozhatnak egy olyan étterem étlapjáról, ami a Budai Várban található, így itt is megtaláljuk a levesek között a hagyományos tyúk- vagy a gulyáslevest. Utóbbit viszont főételként is lehet kérni. A magyar klasszikusok közül a csirkepaprikás vajas nokedlivel, és a roston sült kacsamáj krémes burgonyapürével is csábítóan hangzik. Azt külön ki kell emelni, hogy az alapanyagoknál az étterem nagyon nagy figyelmet fordít a helyi, családi kis beszállítókra, így például a csirke egy tolna megyei családi gazdaságból, míg a kacsa Békés megyéből érkezik a Várba.

 

 

Amennyiben nem valamelyik klasszikus magyar ételre támadna gusztusotok, akkor mindenképpen a Josper faszén grillen készült ételek közül válasszatok. A Josper grill különlegessége, hogy ezt a katalán gyártmányú, faszenes grillkemencét még a mai napig manufakturálisan, kézzel készítik, és ilyen kemence található például Gordon Ramsay konyháiban is. Legyetek nagy étkűek vagy halimádóak, esetleg burger-fanatikusok, a Josper grrilről kikerülő ételek íze semmihez sem hasonlítható. Legyen az egy rib eye steak, tengeri süllő, vagy egy klasszikus csirkecombfilé, saját tapasztalatom is megerősíti, hogy nem fogtok csalódni. A juharszirupos baconnel és cheddar sajttal készülő Baltazár burger igazi különlegességnek számít, de választhatjátok a wasabi majonézzel, paprikával és újhagymával érkező pikáns tonhal burgert is.

 

Baltazár burger

 

Talán már több alkalommal említettem, hogy imádok reggelizni, és nagyon szeretem a reggeli ételeket. Megmondom őszintén, hogy még sosem fordult meg a fejemben, hogy a napomat a Budai Várban kezdjem, de miután megnéztem a Baltazár reggeli kínálatát, elgondolkodtam rajta, hogy következő alkalommal kora reggel jövök fel ide. Már csak azért is játszottam el az ötlettel, ugyanis az étlapon megtaláltam a kedvenc reggeli ételemet, az Eggs Benedictet, de az étlapon a sorban őt követő sajtkrémes, füstölt lazacos New York bagel is megmozgatta a fantáziámat.

Ha szeretitek a laza, vagány helyeket, ahol minőségi kiszolgálásban és kiváló ételekben sincs hiány, akkor jó szívvel ajánlom a Baltazár Budapestet. Hiszen amikor a főváros egyik legjobb helyén, a város felett lévő Budai Várban lehetünk együtt a barátokkal, a családdal, vagy a párunkkal, akkor nem érhet csalódás.

Baltazár Budapest

1014 Budapest, Országház utca 31.

hello@baltazarbudapest.com

Asztalfoglalás: +36 1 300 7050

FB: BaltazarBudapest

Nyitva: minden nap 7:30–23:00

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb