Kultúra

Azonos neműek tömeges esküvőjét tervezi a kubai elnök lánya

Különleges programot szervez a kubai elnök lánya, Mariela Castro. A hölgy, aki nemcsak a Nemzeti Szexuális Oktatási Központ vezetője, de a Néphatalmi Nemzeti Gyűlés tagja is, az idei Havana Pride-ra hatalmas figyelemfelkeltő esküvőt álmodott, amelyre minél több meleg és leszbikus kubai párt várnak kimondani a boldogító igent.

Mariela Castro egy korábbi felvonuláson

Bár a ceremónia nem lehet hivatalos, szeretnénk ha gyönyörű és emlékezetes maradna minden résztvevő emlékeiben és az országban is  sokan felfigyelnének rá, vallási vezetők is eljönnének. Aztán később átgondoljuk mi mindent tehetnénk még.” Elmondása szerint többek között nem más, mint a kommunista állam vezetője, Raul Castro is támogatja az azonos neműek házasságának törvényi elfogadását, de ma elfogadtatni még nem lehetne.

Felvonulás Havanna utcáin 2012-ben a homofóbia ellen

Mariela Castro arról is mesélt, hogy sok politikus azért sem mer kiállni az egyenlő házasság mellett, mert attól félnek az ebből fakadó véleménykülönbségek két részre szakítanák az országot. Pedig szerinte csak előnye származna belőle Kubának, “kulturális és ideológiai értelemben is gazdagítana minket.” A tömeges esküvő ötletét a tavalyi Toronto World Pride-ról hozta magával, ahol mintegy száz párt látott egybekelni.

GayPride_003

2012-ben a kubai kommunista állam előző, legendás vezetője, a mostani vezér fivére, Fidel Castro nyilvánosan kért elnézést, amiért az 1959-es forradalom után munkatáborba küldték a homoszexuálisokat. Tavaly pedig a Néphatalmi Nemzeti Gyűlés elfogadott egy törvényt, amely tiltja a szexuális orientáción alapuló munkahelyi diszkriminációt. Érdekesség, hogy Mariela Castro a törvény ellen szavazott, mondván kevesen mernek majd panaszt tenni, illetve amiért a törvény nem védi a transzneműeket.

A Havana Pride május nyolcadikán kerül megrendezésre.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb