Sport

Azonos nemű szerelmespárok a tokiói olimpián

Az idei olimpián rekordszámú nyíltan LMBTQ sportoló vesz részt, köztük pedig több párt is találni. Ez persze nem újdonság: 2016-ban a brit Helen Richardson-Walsh és Kate Richardson-Walsh volt az első házaspár, akiknek sikerült ez a bravúr, és aranyat nyertek gyeplabdában. A dán tollaslabda-csapat két tagja, Christinna Pedersen és Kamilla Rytte szintén egy párként versenyzett Rióban és ezüstérmet vihettek haza. Idén az Outsports beszámolója szerint legalább hat azonos nemű szerelmespár indul majd.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Celia Quansah (@celiaamy)

Megan Jones és Celia Quansah (Egyesült Királyság, rögbi)

A páros tagjai nem tettek nagy bejelentést a kapcsolatukról, egyszerűen csak elkezdtek egymásról képeket megosztani az Instagramon. A BBC Sportnak nemrégiben adott interjújukban elmondták, örömmel töltötték el őket az, ahogy a szurkolóik fogadták a fotókat:

“Soha nem volt olyasmi, hogy nekünk ki kellene hangsúlyoznunk, hogy coming outolunk. Mi csak önazonosak vagyunk, és hűek ahhoz, akik vagyunk. Vannak heteroszexuális párok, akik egymásról posztolnak fotókat az Instagramon és a közösségi médiában. Mi csak ennyit teszünk: megosztjuk az életünket az Instagramon. Ha csak egy embernek is segíthetünk abban, hogy magabiztosabbnak érezze magát, és úgy érezze, hogy önmaga lehet, az csak arra készteti az embert, hogy még többet tegyen.”

 

Edward Gal és Hans Peter Minderhoud (Hollandia, díjlovaglás)

Ez már a második alkalom lesz számukra, hogy együtt versenyeznek az olimpiai aranyért. Rióban is ugyanabban a csapatban szerepeltek, akkor negyedik helyen végeztek. A 2014-es világbajnokságon is egy csapatban indultak, akkor bronzot nyertek, de egyéniben már mindketten szereztek saját olimpiai érmet: Minderhoud 2008-ban ezüstérmet, Gal pedig 2012-ben bronzérmet szerzett.

Minderhoud szerint a közös versenyzés mindkettőjüket jobbá teszi. “A versenyzés egy életforma, és nagyon szórakoztató, ha olyan valakivel vagy együtt, aki pontosan érti ezt, és tudja, hogy mit csinálsz, hogy minden idódet a lovaknak szenteled.”

 

Sarah Jones és Leah Wilkinson (Egyesült Királyság, gyeplabda)

A jegyespár tagjai sok éve vállalják a kapcsolatukat a nyilvánosság előtt is, ezt pedig sportáguk befogadó kultúrájával magyarázzák. Wilkinson szerint ez eleve könnyebb egy olyan sportban, ahol több nyíltan leszbikus nő is játszik.

„Nagyon szomorú történeteket hallani olyanokról, akiket nem fogadnak el. Szerencsések vagyunk, hogy nekünk itt a gyeplabda, ahol ilyen virágzó LMBTQ közösség van. Sokat beszélünk a példakép szerepről, de az ember néha csak egy normális pár akar lenni. Nem akarsz a nap 24 órájában példakép lenni, nem akarsz nyilatkozni, amikor elmész a boltba, vagy magazinoknak fotózkodni. Egyszerűen csak élni akarod az életed és boldogulni.”

 

A csapattag párosokon kívül olyan azonos nemű párok is versenyeznek idén Tokióban, akik a pályán akár egymás ellenfelei is lehetnek majd, vagy épp nem ugyanabban a sportágban indulnak.

Anissa Urtez és Amanda Chidester

A két softball-játékos tavaly eljegyezte egymást, és alig várják, hogy az olimpián összemérjék az erejüket. Urtez a mexikói csapatban játszik, míg Chidester az Egyesült Államokat képviseli.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amanda Chidester (@chiddy3)

 

 

Georgia Simmerling és Stephanie Labbe

A pár mindkét tagja a kanadai olimpiai csapata tagja, de különböző sportágakban indulnak. Simmerling kerékpár-versenyző, míg Labbe a kanadai női labdarúgó-válogatott tagja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Georgia Simmerling (@gsimmerling)

 

 

Sue Bird és Megan Rapinoe

Az amerikai jegyespár tagjai is külön sportágakban állnak rajthoz. A kosárjátékos Bird már négy olimpiai arannyal büszkélkedhet, míg a női labdarúgó-válogatott kapitányaként játszó Rapinoe a 2012-es londoni olimpián szerzett aranyat.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb